Facken i Frankrike oeniga om lagförslag

FRANKRIKE2017-09-08

I nästa vecka planerar facket CGT en aktion där offentligt anställda ska gå ut i strejk mot en lag som berör den privata sektorn. ”Vi påverkas indirekt”, säger den fackliga företrädaren Jean-Marc Canon. Men andra fackliga organisationer håller inte med.

Frankrikes president Emmanuel Macron har förklarat att han ska göra arbetsmarknaden mer flexibel och samtidigt förbättra trygghetssystemet.

Men när regeringen nyligen presenterade sitt förslag till lagändringar uttryckte flera fackliga organisationer sin besvikelse.

Oron rör bland annat fackens möjlighet till inflytande på arbetsplatserna.

Starkast kritik kommer från centralorganisationen CGT som har varslat om strejker och aktioner på tisdag nästa vecka.

Trots att den nya arbetsrättsliga lagen inte berör den statliga och kommunala sektorn, ska även offentliganställda delta i konflikten.

Jean-Marc Canon, som är generalsekreterare för CGTs federation för offentliganställda, tycker att det är självklart att delta i protesterna.

– Vi är förstås solidariska med våra kolleger, men vi tror också att regeringen på sikt vill införa liknande regler inom den statliga sektorn.

Han anser att samtliga lagändringar kommer att innebära försämringar.

– Det innehåller ingenting positivt för löntagarna. Däremot är de väldigt bra för arbetsgivarna.

Mest kritisk är han till att de lokala parterna får utökade möjligheter att sluta avtal som är sämre än lagar eller kollektivavtal.

Regeringen vill också tillåta en ny typ av längre projektanställningar, som idag bara existerar inom byggnadssektorn.

De andra större facken deltar inte i konflikten. CFDT, som är Frankrikes största fackliga centralorganisation, är också kritiskt till lagförslaget, men inte lika negativt som CGT.

Mylène Jacquot, som är generalsekreterare för CFDTs federation för offentliganställda, tycker inte heller att det är självklart att den statliga sektorn kommer att beröras av de nya reglerna.

– Vi kan inte protestera nu, innan vi vet hur situationen utvecklar sig, säger hon.

Men för de statsanställda väntar flera andra förändringar framöver. Exempelvis kommer regeringen att införa en karensdag vid sjukdom.

Facken är även oroliga för hur de av regeringen aviserade besparingarna kommer att slå mot olika verksamheter.

– Vi är bekymrade över att våra reallöner riskerar att sänkas, säger Mylène Jacquot.

Mer ur franska regeringens lagförslag

o Arbetsgivare på privata företag ska kunna besluta att personalen får rösta om en förändring. I dag är det bara facken som kan ta initiativ till en sådan personalomröstning.

o En arbetsgivare på ett litet företag där det inte finns något fack ska kunna förhandla med en personalrepresentant som inte tillhör ett fackförbund.

o Det ska bli tak på de skadeståndsersättningar som arbetsdomstolarna kan tilldöma arbetsgivare som har gjort oskäliga uppsägningar.

Fem fackliga centralorganisationer

Det finns fem fackliga centralorganisationer som har en officiell förhandlingsstatus, och som sinsemellan har olika ideologisk inriktning: CFDT, CGT, FO, CFTC och CFE-CGC.

CFDT är det största och är mer reformistiskt än det näst största och mer oppositionella CGT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA