Fack lämnar samverkan på MSB
Ledningen är dålig på att informera facket och behandlar medarbetare illa, anser ST-avdelningen på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Facket lämnar nu förhandlingsformen samverkan efter ett års prövotid.
MSB bildades för tre år sedan genom en sammanslagning av Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar. Redan under det första året var ST-avdelningen kritisk mot bristen på information från generaldirektören Helena Lindberg och mot att ledningen fattade beslut utan att förhandla.
För ett år sedan kom parterna trots allt överens om att under en ettårig prövotid mötas i samverkan i stället för mbl-förhandlingar. Även Saco-förbunden och Seko deltog i samverkan.
»Har inte förtroende för oss«
Testperioden går ut vid månadsskiftet, och STs avdelningsstyrelse är enig om att den inte bör få en fortsättning. Även Seko lämnar samverkan.
– Vi gick in med god vilja och ville verkligen att det skulle bli bra, säger ST-avdelningens ordförande Colin McIntyre. Sedan hände det ena efter det andra som visade att ledningen egentligen inte har förtroende för oss. Och samverkan bygger på förtroende.
Enligt ST får de fackliga företrädarna information för sent för att kunna sätta sig in i frågorna innan de ska behandlas. Mötesformalia som dagordning och protokoll har blivit eftersatta och utredningar om verksamheten cirkulerar utan att facket fått ta del av dem. Processen kring nedskärningar på MSBs skola i Sandö gick långt innan frågan kom upp på bordet i central samverkan.
Löneförhandling inte klar
Ett annat problem är att löneförhandlingen från oktober 2010 har dragit ut på tiden och fortfarande inte är klar, vilket enligt facket också har skadat förtroendet för samverkan i övrigt.
Det ST-avdelningen ser som mest allvarligt är att ledningen enligt facket utan godtagbara skäl tvingat två medlemmar att byta arbetsuppgifter. Av hänsyn till de drabbade vill Colin McIntyre inte gå in i detalj på dessa händelser.
– Men ledningens sätt att hantera individfrågor har undergrävt vårt förtroende.
ST Press har inte kunnat nå generaldirektör Helena Lindberg för en kommentar. Överdirektör Nils Schwartz säger i en skriftlig kommentar att det tidsbegränsade samverkansavtalet ska utvärderas och att den fackliga kritiken är en viktig utgångspunkt inför förhandlingar om ett nytt avtal.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.