Fack ger budgeten godkänt
Krisen kommer inte att påverka utrymmet för löneutveckling i staten. Det är bra, anser ST, som ger budgeten betyget godkänd. Även TCO och Svenskt Näringsliv är i huvudsak positiva.
Regeringen gör rätt som lägger en expansiv budget för att mildra krisens effekter, anser TCO. Prognoserna för arbetslösheten är alarmerande och antagandena om fallande sysselsättning djupt problematiskt, kommenterar TCOs ordförande Sture Nordh. Regeringen räknar med en arbetslöshet på över 11 procent både 2010 och 2011.
TCO är dock starkt kritiskt till att arbetslöshetsförsäkringen fortsatt är satt i strykklass, med höga avgifter och låg ersättning. ”A-kassan är så svag i dag att den inte bara ger allvarliga ekonomiska problem för den som förlorar jobbet, utan också bidrar till att förlänga krisen genom att den som har arbete blir mer försiktig”, säger Sture Nordh i ett pressmeddelande.
En förstärkt arbetslöshetsförsäkring är mycket mer angelägen än ett fjärde steg i jobbskatteavdraget, enligt TCO.
ST säger i ett pressmeddelande att tillskotten till bland andra Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, rättsväsendet och högskolan innebär att de verksamheterna slipper nedskärningar eller underskott.
Men förbundsordförande Annette Carnhede påpekar att Arbetsförmedlingens resurser ligger på 2006 års nivå, trots att vi nu har en jobbkris. Hon invänder också mot besparingar på den nya myndigheten Trafikverket. ”Det är orealistiskt av regeringen att redan nu, innan den nya organisationen satt sig, presentera en sparplan” säger hon i ett pressmeddelande.
Däremot är hon positiv till att regeringen inte utnyttjat de dåliga tiderna till att dra ned på statens kostnader för löner. Uppräkningen av löneanslaget sker enligt ett index som är kopplat till utvecklingen i den privata tjänstesektorn, med viss eftersläpning, och den kommer nästa år att ligga på 4,43 procent.
LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin är mer kritisk i sina kommentarer. Regeringen väljer sänkta skatter framför en effektiv krispolitik, säger hon. Det skulle behövas fler högkvalitativa arbetsmarknadsutbildningar, ett utbildningslyft och större investeringar i infrastruktur.
Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv tycker att budgeten är väl avvägd, men vill se fler strukturella reformer. Till 2010 väntas en kvarts miljon jobb försvinna, varav 90 procent i näringslivet. Näringslivets problem, och potential, syns inte tillräckligt i budgeten, anser Svenskt Näringsliv.
Organisationen tror inte heller att de ekonomiska stimulanserna till hushållen ger önskad effekt, eftersom pengarna kommer att stoppas i spargrisen snarare än användas till att ”få hjulen att rulla”. Därför behövs större ingrepp i de ekonomiska styrsystemen, en större skattereform och en reformerad arbetsmarknad, enligt Svenskt Näringsliv.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.