Få varsel mot arbetsgivare med avtal

ARBETSMARKNAD2017-12-05

Bara vart tredje konfliktvarsel mot arbetsgivare läggs mot företag som har kollektivavtal, enligt en kartläggning från Medlingsinstitutet. Fackföreningar som har kollektivavtal varslar sällan om konflikt.

Totalt har Medlingsinstitutet räknat ihop 420 varsel under 2000 – 2017 mot arbetsgivare som har kollektivavtal. Siffran är sannolikt inte heltäckande, tror Medlingsinstitutet, och räknar med ett mörkertal även i uppgiften att cirka 4 800 arbetsdagar gått förlorade i den typen av konflikter.

SAC Syndikalisterna står för 75 procent av varslen mot arbetsgivare som är bundna av kollektivavtal – normalt med andra fackförbund än Syndikalisterna. Hamnarbetarförbundet, som står utanför LO och som inte har kollektivavtal, ligger också bakom en ansenlig del av varslen, 7 procent. Fackföreningar som normalt tecknar kollektivavtal har varslat om konflikt vid ett fyrtiotal tillfällen sedan 2000.

Det vanligaste skälet till varsel är enligt Medlingsinstitutet missnöje med enskilda medlemmars villkor, framför allt lön. Därnäst kommer arbetsmiljöfrågor och organisatoriska frågor.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska överväga förslag om reglerna om fredsplikt bör utvidgas i vissa fall, till exempel då arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal. Utredaren Tommy Larsson ska lämna sitt förslag senast 31 maj nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA