Få svenska studenter i utbyte

HÖGSKOLA2007-10-29

Svenska studenter är mer ute efter upplevelser än kunskap. Slutsatsen dras i en rapport till Högskoleverket om Erasmusprogrammet, som lockat drygt hälften så många studenter som väntat.

Erasmus är en del av det utbildningsprogram som EU-kommissionen drivit de senaste tio åren. Den aktuella rapporten är en utvärdering av perioden 2000-2006, då 2 600 studenter har utnyttjat programmet, mot förväntade 4 000. Rapporten bygger på intervjuer som gjorts med deltagarna.

Intervjuerna visar att svenska studenter i hög grad söker efter upplevelser snarare än kunskap. Rapporten drar också slutsatsen att försämrade språkkunskaper bland svenska studenter och oro för hur man kan tillgodoräkna sig utlandsstudier har påverkat deltagandet.

EU-kommissionens utbildningsprogram Sokrates avslutades 2006 och har efterträtts av Programmet för livslångt lärande, som löper från 2007 till 2013. Sokrates bestod av åtta delar, där Erasmusprogrammet var en. Erasmus fortsätter nu som en del av Programmet för livslångt lärande, och är inriktat på högre utbildning. Syftet är att öka rörligheten bland studenter och lärare, och att öka kvaliteten i utbildningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA