– Handläggarna har ett omöjligt jobb

FÖRDJUPNING: MIGRATIONSVERKET. ASYLÄRENDEN2004-05-17

I motsats till Nevine Mawati på Migrationsverket anser etnologen Eva Norström att verkets handläggare har ett ”omöjligt uppdrag”. En viktig orsak är brist på tid.

Eva Norström har arbetat med flyktingfrågor sedan mitten av 1970-talet: som lärare för asylsökande barn, flyktingpolitisk aktivist, invandrarassistent och ordförande i Svenska flyktingrådet. Nu har hon också skrivit en avhandling i etnologi om den svenska asylhandläggningen.

Hennes bild är betydligt mörkare än Nevine Mawatis. De akter hon studerat tyder på att även erfarna handläggare gör otillräckliga utredningar. Detta sker i huvudsak på grund av pressen att minimera handläggningstiderna.

Samtalen med de asylsökande är ofta alltför summariska och styrda av det förtryckta formulärets frågor.

– Frågorna behövs för beslutsfattandet, men de kanske inte ger den sökande möjlighet att berätta på sitt eget sätt, säger Eva Norström.

Sedan hennes fältarbete för avhandlingen har dock situationen förbättrats, bedömer hon.

Ett annat problem är att alltför många avslagsmotiveringarna är knapphändiga i avseendet att den analys som beslutsfattaren gjort inte redovisas.

Det får framför allt allvarliga konsekvenser för de asylsökande, men också för personalen, framhåller Eva Norström och pekar på STs arbetsmiljöundersökningar. De visar att en stor del av Migrationsverkets anställda har arbetsrelaterade psykosociala problem.

– Riksdag och regering har ansvar för att uppdraget är möjligt, men resurserna har varit för små. STs undersökningar borde ha lett till reaktioner, debatt och motioner i riksdagen, säger Eva Norström.

Hon är också kritisk till att det inte finns obligatorisk handledning för personalen. Det faktum att handläggare inte inser behovet av det är en del av det strukturella problemet med asylhandläggningen, anser hon.

– Asylhandläggares arbete borde definieras som ett riskyrke, på grund av det lidande man möter och för att tilltron till andra kan skadas. Det är lätt att avskärma sig, eftersom man inte kan göra något åt människors lidande. Många slutar när de märker att de inte behåller sin vitalitet.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA