För få myndigheter tillgängliga för alla

HO2005-10-04

Det går för sakta för statens myndigheter att bli tillgängliga för funktionshindrade. Det anser Handikappombudsmannen som pekar på att endast 21 procent har färdiga handlingsplaner.

Regeringen har fastslagit att myndigheterna ska ha handlingsplaner för hur deras lokaler, verksamhet och information ska göras tillgängliga för människor med funktionshinder. Men det lever få myndigheter upp till.

Handikappombudsmannens (HO) senaste undersökning visar att endast 32 procent av de tillfrågade myndigheterna formulerat en policy och att 52 procent bara börjat ta fram en handlingsplan. Endast en femtedel har en handlingsplan.

Vidare har 79 procent av myndigheterna börjat inventera vilken tillgänglighet de har och 30 procent kontaktat handikapprörelsen.

– Tanken är att staten ska vara ett föredöme i tillgänglighet men vår undersökning visar att det är långt kvar, konstaterar HO Hans Lööw.

Även myndigheter med en verksamhet som är av stor betydelse för medborgarna har åstadkommit väldligt lite vad gäller tillgänglighet. I HOs undersökning föreslås därför att regeringen ska ge dem särskilda mål.

De myndigheter som HO syftar på är Arbetsmarknadsstyrelsen, Domstolsverket, Högskoleverket, Rikspolisstyrelsen och Skatteverket (kronofogdemyndigheterna).

Men undersökningen visar också att det finns myndigheter som kommit långt i sitt arbete med tillgänglighet. Exempel på det är Statens fastighetsverk och Statens kulturråd.

Grunden för undersökningen är en enkät i augusti till 395 myndigheter. Av dem har 363 svarat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA