Få anmäler sexuella trakasserier inom staten
Fyra procent av STs medlemmar svarar ja på frågan om det förekommer sexuella trakasserier på arbetsplatsen, visar förbundets arbetsmiljöundersökning. Två procent uppger att de själva blivit utsatta.
När det gäller sexuella trakasserier på arbetsplatsen är situationen i staten ungefär densamma eller något bättre än på arbetsmarknaden i sin helhet. Men en oroande tendens är, enligt rapportförfattarna, att många av dem som upplever sexuella trakasserier på statliga myndigheter låter bli att anmäla det till arbetsgivaren. Rapporten slår fast att det kan finnas flera skäl till detta, allt ifrån att man är rädd för att inte bli trodd till att man riskerar att för utsättas för repressalier. Men en del av svaren i undersökningen tyder på att man upplever att det inte ger resultat att anmäla.
STs rapport om sexuella trakasserier är en del av Temperaturmätaren 2018, en undersökning om medlemmarnas arbetsmiljö. Detta är första gången frågor om sexuella trakasserier finns med. En enkät skickades ut till 4 000 medlemmar i september 2018 och omkring 45 procent svarade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.