Få alternativt antagna till högskola

HÖGSKOLAN2005-04-08

Knappt 500 studenter antogs 2004 till högskolestudier på grundval av alternativt urval. Högskoleverket tycker det låga antalet är bekymmersamt, eftersom idén bakom alternativt urval är att det skulle bredda antagningen.

Verkets rapport om alternativt urval och bedömning av reell kompetens i antagningen visar att antalet studenter som kommer in på vald utbildning på sådan grund är ganska få.

Alternativt urval ger möjlighet för högskolor att prioritera vissa grupper framför andra vid antagningen. De högskolor som använt begreppet alternativt urval har bland annat särbehandlat sökande utifrån etnisk bakgrund, könstillhörighet eller bostadsort. Det låga antalet antagna kan delvis bero på osäkerhet om vilka urval som är tillåtna, konstaterar verket.

Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, är kritiska till att högskolan inte använt möjligheten till alternativt urval i högre utsträckning:

– Landets rektorer behöver få en spark i baken för att sätta fart med att bredda rekryteringen till högskolan, säger SFS ordförande Tobias Smedberg.

Av över 5 000 sökande som åberopade reell kompetens antogs bara 304. Men en anledning är att de sökande själva inte förstått begreppet reell kompetens och många har åberopat det trots att de haft formell behörighet.

Begreppet reell kompetens avser att underlätta för personer som uppnått sådan kompetens som den formella behörigheten avser på annat sätt än genom traditionella studier.

I en annan rapport konstaterar verket att den nya studieformen college, som är en ettårig introduktion till högskoleutbildning, lett till att 55 procent av de studerande gått vidare till andra högskolestudier. Syftet med collegeåret är att nå ungdomar från studieovana hem.

Den tredje rapporten avhandlar basåret som metod att skaffa sig högskolebehörighet. 3 600 studenter gick ett basår 2004, de allra flesta inom teknik och naturvetenskap. Högskoleverket påpekar att det finns möjlighet att anordna basår också inom andra ämnesområden, om det finns brist på sökanden och stor efterfrågan på arbetsmarknaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA