Experter dömer ut avtal om sekretess
Avtalet om att EUs medlemsländer ska respektera varandras hemligstämplar kan äventyra svensk öppenhet. Det menar KUs ordförande Peter Eriksson: »Jag hade inte hört talas om avtalet tidigare. Regeringen måste absolut ta det till riksdagen«, säger han.
Inom Regeringskansliet funderar man nu som bäst över om det är regeringen eller riksdagen som ska besluta om det avtal som föreskriver att EU-länderna ska respektera varandras hemligstämplar. Avtalet är undertecknat av regeringen men ännu inte ratificerat, godkänt, av medlemsländerna.
Enligt tjänstemännen på Regeringskansliet ska avtalet inte påverka öppenheten: Uppgörelsen handlar om hur myndigheter ska skydda hemlig information, och inte huruvida en allmän handling ska lämnas ut med stöd av offentlighetsprincipen.
Varje gång någon begär att få ut en handling ska det göras en självständig sekretessprövning.
– Man måste skilja mellan allmänhetens rätt till insyn å ena sidan och hur myndigheterna skyddar andra länders sekretess, säger Berndt Fredriksson, departementsråd på utrikesdepartementet.
Jurister kritiska
Men han får mothugg av jurister:
– Jag kan bara säga att avtalet inte går väl ihop med de svenska reglerna om offentlighet och sekretess, säger Ulf Bernitz, professor i europarätt vid Stockholms universitet.
Det ska mycket till innan en enskild tjänsteman på en myndighet går emot ett avtal som är underskrivet av regeringen, anser han.
Ulf Öberg, advokat och expert på EU-rätt, gör en liknande bedömning:
– Regeringen måste få riksdagens godkännande och låta KU och lagrådet göra en självständig analys. Jag utesluter inte att avtalet kan påverka tillämpningen av tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen.
Peter Eriksson, miljöpartist och ordförande för riksdagens konstitutionsutskott, KU, säger att han inte hört talas om avtalet tidigare:
– Det är mycket intressant information. Avtalet har inte varit uppe i KU och regeringen har inte informerat oss.
En grundlagsfråga
Enligt honom rör det sig om en grundlagsfråga som regeringen måste låta riksdagen avgöra.
– Man får inte försvaga öppenheten och grundlagen bakvägen, vilket en sådan här överenskommelse kan göra, säger han.
Sven-Erik Österberg, socialdemokrat och ledamot i KU, anser också att avtalet måste behandlas av riksdagen:
– Öppenheten är en av de viktigaste principerna i hela den svenska konstitutionen. Jag tror att vi måste vara väldigt noga med att analysera vad ett sådant här avtal innebär. Annars finns risk för att vi driver åt fel håll, säger han.
Vice ordförande för KU, Per Bill (M), vill inte uttala sig innan han gått igenom avtalet mer noggrant.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.