Europafacket kräver resultat
Nu är det dags att EU levererar resultat. Det är Europafackets maning till EU-ländernas ledare, sedan Lissabonfördraget undertecknats.
Europafacket anser att det haft betydande inverkan på skrivningarna i det nya fördraget. EU har skrivit in målet full sysselsättning, att unionen står för en social marknadsekonomi och att offentliga välfärdstjänster stärks genom ett bindande protokoll. Dessutom har stadgan för mänskliga rättigheter – där även fackliga rättigheter ingår – skrivits under och kommer att vara bindande för medlemsländerna.
– De senaste årens dödläge är nu bakom oss och EU måste utnyttja den möjlighet som undertecknandet av Lissabonfördraget ger till att flytta fram positionerna, särskilt på det sociala området, säger Europafackets generalsekreterare John Monks i ett uttalande.
Nu hoppas Europafacket att fördraget också blir godkänt av samtliga medlemsländer.
Men den europeiska fackföreningsrörelsen är kritisk till att den sociala dialogen och den roll arbetsmarknadens parter spelar endast nämns i avsnittet om socialpolitik. Man har agerat för att de avsnitten skulle få en mer framträdande plats i fördraget.
Fakta · Lissabonfördraget
Lissabonfördraget är en nerbantad version av den konstitution som avvisades i folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna våren 2005. Enligt tidplanen ska samtliga länder ratificera fördraget under nästa år. I början av 2009 ska det träda i kraft.
Det är de nationella lagstiftande församlingarna som ska godkänna fördraget. I Irland kräver grundlagen att fördraget godkänns i en folkomröstning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.