Europafacket kräver arbetsdomstol i EU

EU2008-02-14

Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin vill lyfta kravet på en europeisk arbetsdomstol.

Av:  Rita Rusanen

– Domarna i EUs domstol har inte tillräckligt stora kunskaper om hur arbetsrätten fungerar i Sverige och i andra länder, sade LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin vid ett möte arrangerat av LO-TCO Biståndsnämnd på onsdagen.

Hon anser att Vaxholmsdomen tydligt visar att det finns ett behov av en europeisk arbetsdomstol.

– Ett alternativ vore en avdelning inom nuvarande domstol, där det krävs att domarna har djupare kunskaper, säger Wanja Lundby-Wedin.

Hon vill att domarna, en från varje medlemsland, ska frågas ut i Europaparlamentet innan de tillträder. De borde prövas politiskt så som sker med kommissionärer innan de accepteras av parlamentet, menar Wanja Lundby-Wedin.

Europafackets ordförande säger att hon prioriterar organisering av nya fackliga medlemmar och anser att Sverige har en viktig roll som samtalspartner med nya medlemsländer.

Europafacket

Europafacket har 76 medlemsorganisationer från 35 länder och representerar cirka 60 miljoner löntagare i hela Europa. Uppgiften är att påverka europeisk politik och lagstiftning och att bygga upp partsrelationer med de europeiska arbetsgivarna och deras organisationer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA