EU ska inte ingripa i lönebildningen

ARBETSRÄTT2011-10-18

De nya reglerna för övervakning av euroländernas budgetpolitik ska inte inkräkta på den fria förhandlingsrätten. Förslagen ändrades efter hård kritik.

– Vår bedömning är att den här formuleringen är bättre, säger Thomas Janson, internationell sekreterare på TCO. Det hänvisas både till parternas förhandlingsrätt och allmänna fri- och rättigheter.

Både Europaparlamentet och EUs finansministrar har nu godkänt de sex nya lagarna om övervakning av medlemsländernas budgetdisciplin och straff för dem som bryter mot reglerna. Detta så kallade sexpack stramar upp regelverket i den stabilitets- och tillväxtpakt som infördes när valutaunionen skulle bildas.

Pakten var tänkt att utgöra en ekonomisk korsett och hindra länderna från att bygga upp stora statsskulder och budgetunderskott. Men den kunde inte hejda den nuvarande skuldkrisen. Därför skärps nu reglerna, i hopp om att kunna förebygga en ny kris. I lagförslagen ingick ursprungligen formuleringar som kunde tolkas som att EU skulle få rätt att ingripa i lönebildningen, vilket väckte starka fackliga protester. Även den svenska regeringen var kritisk.

Men nu är de kritiserade skrivningarna ersatta av ett konstaterande att förhandlingsprocesser och avtal ska »skyddas« när kommissionen ger enskilda medlemsländer finanspolitiska rekommendationer. Den svenska EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S) ser ändringen som en framgång för Sverige.

– Frågan drevs från svensk sida, både av oss europaparlamentariker och av regeringen.

Varnar ändå för inblandning

Thomas Janson på TCO varnar dock för att politikerna ändå kan frestas att lägga sig i avtalsfrågor.

– De här besluten skapar väl någon form av respektavstånd, men i en krissituation finns alltid en risk att man tummar på den respekten. Exempelvis har Grekland fått krav på sig att upphäva sina kollektivavtal för att kunna sänka lönerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA