EU kan få makt över lönebildningen

LÖNER. 2011-03-17

LO, TCO och Saco varnar i ett brev till riksdagens EU-nämnd för EU-förslag som kan inkräkta på de fria löneförhandlingarna.

Samtidigt planerar den europeiska fackliga samorganisationen EFS en stor demonstration i Bryssel 24 mars, då EU-länderna inleder sitt toppmöte.

Fackens protester gäller bland annat EU-kommissionens förslag att ge unionen befogenheter att ingripa i lönebildningen i enskilda EU-länder. Kommissionen ska enligt förslaget kunna ge medlemsländerna i uppdrag att ”korrigera” lönenivåerna.

– Det skulle vara ett solklart brott mot Lissabonfördraget, säger TCOs internationelle sekreterare Leif Dergel. EU har inte mandat att styra lönebildningen.

Ett annat angrepp på parternas förhandlingsrätt kommer från Euroländernas stats- och regeringschefer, som i fredags beslutade om en pakt för euron. I den ingår rekommendationen att stoppa indexerade löneökningar och föra ned lönebildningen på lokal nivå, om det behövs för att stärka landets konkurrenskraft.

Euroländerna ska också säkerställa att löneökningarna i offentlig sektor hålls tillbaka, för att undvika negativa ”signaleffekter” till den privata sektorn. Kostnaderna för arbetskraft ska övervakas och jämföras mellan länderna.

Euroländerna har erbjudit de EU-länder som står utanför valutaunionen att delta i pakten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA