EU-invandrare väl integrerade

EU2016-11-02

Andra generationens invandrare är i regel väl integrerade på arbetsmarknaden, visar aktuella siffror från EUs statistikorgan Eurostat. De är också i genomsnitt högre utbildade än infödda EU-medborgare.

Eurostat har gjort en genomgång av tillgänglig statistik för andra generationens invandrare och konstaterar att de i större utsträckning skaffar en högre utbildning än jämnåriga utan någon utländsk bakgrund.

Drygt fyra av fem EU-medborgare är födda inom unionen av infödda föräldrar. En av nio är själv född utanför unionen, och drygt sex procent betecknas som andra generationens invandrare, med minst en förälder av utländsk härkomst.

Andelen som går vidare till högre utbildning är drygt 30 procent både bland dem som har inhemsk bakgrund och bland dem som själva är födda utomlands. Andra generationens invandrare skiljer sig tydligt från den trenden, genom att 37,5 procent väljer en högre utbildning.

Bland de medlemsstater där statistik finns tillgänglig är andelen andra generationens invandrare störst i Estland, med 21,4 procent av befolkningen. Sverige kommer på femte plats med sina 11,2 procent. Skillnaderna i utbildningsnivå mellan infödda och personer med utländsk bakgrund varierar kraftigt mellan medlemsländerna. I Sverige är det utlandsfödda som har högst andel med högre utbildning med 43,7 procent. Bland andra generationens invandrare är andelen 39,5 procent och bland infödda 42 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Integration
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA