EU-fack vill bekosta kris med ny skatt

TOPPMÖTE2010-04-13

Europafacket uppmanar EUs finansministrar att arbeta för en internationell skatt på finansiella transaktioner. Kravet framförs inför helgens toppmöte i Madrid.

EU-ländernas finansministrar ska mötas under fredag-söndag i Madrid för att bland annat försöka enas om en gemensam EU-linje inför G20-mötet i Toronto i juni. Där kommer frågan om en internationell överenskommelse om skatt på finansiella transaktioner upp, enligt de svenska fackens Brysselkontor. Europafackets generalsekreterare John Monks uppmanar EUs finansministrar att ställa sig bakom en sådan skatt, som Europafacket kallat en ”Robin Hood-skatt”.

– EU borde driva på G20 att introducera en sådan skatt så att den kan bidra till att betala de väldiga kostnader som åsamkades för att bekämpa finanskrisen, skriver John Monks.

Brysselkontoret hänvisar till en studie som EU-kommissionen presenterade förra veckan. Enligt den skulle en ny skatt på bankernas transaktioner kunna inbringa upp till 50 miljarder euro per år. En skatt på finansiella transaktioner skulle, utöver att finansiera framtida insatser för att rädda banker, kunna användas till insatser för att bekämpa klimatförändringar och andra utvecklingsmålsättningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA