EU-dom kan öka öppenheten
EUs institutioner får bara hemligstämpla dokument om de kan visa att ett offentliggörande faktiskt skulle skada allmänna intressen. Det slår EU-domstolen fast i en dom om allmänna handlingar.
Efter fem års processande har EU-domstolen avgjort ett mål där den liberala EU-parlamentarikern Sophie In't Veld från Nederländerna begärt ut handlingar angående Swift-avtalet mellan EU och USA om överföring av bankdata.
Domstolen slår fast att dokument avseende internationella överenskommelser inte automatiskt får hemligstämplas, skriver EU Observer. Sophie In't Veld begärde redan 2009 att få ut ett utlåtande från ministerrådet angående lagligheten i Swift-avtalet. Rådet vägrade med hänvisning till att ett offentliggörande skulle kunna skada EUs förhandlingsposition.
Redan för två år sedan avgjorde domstolen ärendet till förmån för Sophie In't Veld, men ministerrådet överklagade. I den nya domen skriver domstolen att ”om institutionen beslutar att vägra lämna ut handlingen … måste den först förklara hur ett offentliggörande faktiskt och konkret skulle skada det allmänna intresset”. Förklaringen måste dessutom vara rimlig och får inte vara rent hypotetisk.
”Vi är på väg bort från ett diplomaternas EU, där besluten fattas bakom stängda dörrar,” sade Sophie In't Veld efter domen, skriver tidningen.
Redan 2011 föreslog EU-parlamentet att de tio år gamla reglerna om sekretess för allmänna handlingar inom unionen skulle ändras, men både ministerrådet och EU-kommissionen har motsatt sig förändringarna. Efter domen sade Sophie In't Veld att hon kommer att kräva att den nya ordföranden för kommissionen, Jean-Claude Juncker, bryter dödläget.
“Var och en borde ha möjlighet att få tillgång till allmänna handlingar, men just nu är det omöjligt. Med så långa processer är offentligheten i praktiken död. Att få tillgång till dokument efter fem år av förhandlingar ger inte insyn”, sade hon till EU Observer.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.