”Ett exemplariskt folkligt uppror”

TUNISIEN2011-01-25

”Jasminrevolutionen är ett exemplariskt folkligt uppror. Men vi kommer att behöva internationellt stöd för att bygga upp en demokrati”, säger Mouncef Ezzahi i det tunisiska facket till ST Press.

Den provisoriska regeringens dagar är förmodligen räknade. Generalstrejker och demonstrationer avlöser nu varandra. Det främsta kravet är att Tunisien får en ny politisk ledning, där ministrarna inte tillhör RCD, den forne presidenten Ben Alis parti.

– Jodå. Jag är ganska optimistisk. Det enda som oroar mig just nu är hur vi ska kanalisera detta folkliga uppror, säger Mouncef Ezzahi, generalsekreterare för de statsanställda inom facket UGTT.

Stämningen är euforisk, och det får inte spåra ur, fortsätter han.

– Hittills har revolutionen varit exemplarisk. Det är förstås förfärligt att hundratals personer har dött. Men om man ser till det stora hela har våldsamheterna varit relativt begränsade.

Drygt 500 000 av landets 10,5 miljoner invånare är medlemmar i denna enda fackliga centralorganisation som existerar i Tunisien. Enligt Mouncef Ezzahi jobbar omkring hälften av dem inom den offentliga sektorn.

UGTT har fått en väsentlig roll under Jasminrevolutionen, eftersom den politiska oppositionen är svag.

– Men vi har aldrig varit ett politiskt parti. Och ska inte bli det i framtiden heller, säger fackledaren.

Det kan vara svårt att förstå att det har gått att hålla på med facklig verksamhet i ett land med en diktatorisk ledning. Särskilt om man arbetar inom den offentliga sektorn.

– Såklart att en del av våra medlemmar också har varit med i partiet, men de är en minoritet. Vi har alltid varit självständiga i förhållande till de politiska partierna, och har trots allt kunnat driva vissa frågor. Jag påstår inte att det har varit enkelt. Vi har många kamrater som har suttit i fängelse. Nu är de fria, säger Mouncef Ezzahi.

Han är själv en av UGTTs representanter inom ISKA, Internationalen för stats- och kommunalanställda.

Tunisien har undertecknat konventioner om fackliga rättigheter. Tunisiska löntagare omfattas av kollektivavtal och har strejkrätt, både inom den offentliga och den privata sektorn.

Åtminstone på pappret. I praktiken har ingenting varit självklart, och för att få jobb inom den offentliga sektorn har det ofta krävts mutor eller personliga kontakter.

Eller båda delarna.

– Var man lierad med Ben Alis familj kunde man också göra snabbare karriär.

Men det betyder inte alls att alla offentliganställda har varit regeringstrogna. Många har betalat en muta för att få jobb. Efteråt har de inte alls haft kontakter med makten, säger Mouncef Ezzahi.

Att införa ett rättvisare och betydligt öppnare system för rekrytering och karriärutveckling inom den statliga sektorn är en prioritet. En annan är att förbättra köpkraften.

Men allra högst upp på dagordningen står införandet av en demokrati med yttrandefrihet och ett nytt politiskt system.

Hos facket tror man att ekonomin kan förbättras avsevärt när Ben Alis korrupta kvävande tak över landet försvinner. Enligt UGTT har Tunisien både en relativt väl utbyggd offentlig sektor och bra infrastrukturer.

– Men vi kommer att behöva all hjälp vi kan få från utlandet. I första hand ett moraliskt stöd, men kanske senare även ett ekonomiskt. Situationen är känslig. Men jag hoppas att Jasminrevolutionen är början på en ny våg inom arabvärlden, säger Mouncef Ezzahi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA