Erfarna inspektörer går

ARBETSMILJÖVERKET2003-12-16

Lönerna trissas upp för nya inspektörer, medan de erfarnas löner står still. Systemet har blivit hysteriskt, säger Gunni Ekdahl, ST-Arbetsmiljö.

Under ytan jäser det på Arbetsmiljöinspektionen i Stockholm. Arbetsglädjen är inte densamma och den forna så trivsamma stämningen har blivit tryckt och bitter.

Så bitter att den föranlett en kull helt färska inspektörer att skicka ett öppet brev till sina kolleger, där de tar upp den dåliga atmosfären.

Orsaken är att stressen breder ut sig därför att erfarna anställda flyr Arbetsmiljöinspektionen på grund av de låga lönerna.

Eftersom det har blivit brist på inspektörer nyrekryteras unga – i hela verket ska man ha ett 80-tal nya inspektörer – med hög utbildning. Deras ingångslöner ligger skyhögt högre än de redan anställdas.

– Det känns som ett slag i ansiktet, betonar arbetsmiljöinspektör Hans Karlsson.

– Dessutom ska vi äldre utbilda de nya, fyller kollegan Claes Frisk i.

Båda jobbar i Stockholm, där löneskillnaderna är särskilt tillspetsade.

Genomsnittslönen för en arbetsmiljöinspektör i Stockholm med åtta, nio års erfarenhet i jobbet är 23 500 kronor i månaden. Bland de nyanställda är det inte ovanligt att starta med månadslöner på 25 000 kronor och uppåt.

Claes Frisk som är belastningsergonom har bestämt sig. Efter 25 år i verket (Arbetarskyddsverket, numera Arbetsmiljöverket), varav 14 som inspektör, och med en lön på 22 300 kronor flyttar han i slutet av sommaren till Samhall Baltic AB. Lönen där blir betydligt högre.

– Situationen är ohållbar, fortsätter Hans Karlsson. Vi har en lönepolicy enligt vilken vi ska bedömas efter kunskaper, arbetslivserfarenhet, kompetens med mera. Men den policyn fungerar ju inte.

Gunni Ekdahl, klubbordförande i Stockholm och vice ordförande i ST-Arbetsmiljö, instämmer i kritiken mot verket.

– Arbetsgivarens lönepolicy är inte värd namnet. Med det här lönegapet kommer en redan anställd aldrig ikapp en nyrekryterad. Vi i ST och Saco har tillsammans med vår chef skrivit till generaldirektören men han har inte förståelse för vårt problem. Han borde ställa upp mer för oss.

– Vår chef kämpade förgäves för att få höja exempelvis Claes Frisks lön till motsvarande vad han får på det nya jobbet, tillägger hon.

Att situationen är bekymmersam intygar John Lundberg, chef för Arbetsmiljöinspektionen i Stockholm.

– De som slutar här, särskilt civilingenjörer och folk på byggsidan, får jobb med månadslöner runt 30 000 kronor hos kommuner, privat industri och bemanningsföretag. De lönerna kan vi inte konkurrera med. Lönerna måste bli arbetsmarknadsmässigt rimligare.

Personalchefen på Arbetsmiljöverket, Ulla Lundqvist, tycker dock inte att antalet inspektörer som slutat är anmärkningsvärt och säger att fenomenet gäller främst Stockholm.

– Situationen är inte alarmerande, bedömer hon. Marknaden styr och bästa sättet att få upp lönen för vem det än gäller är att byta jobb. Och en viss personalomsättning ska man ju ha.

Fakta

Arbetsmiljöverket nyrekryterar ett 80-tal inspektörer. Samtidigt flyr redan anställda verket. Särskilt gäller det för Stockholm. Där ska finnas 110 arbetsmiljöinspektörer. Nio nya tjänster har inrättats men samtidigt har 10–15 procent av inspektörerna slutat det senaste året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA