Enkät varnar för styrd forskning

HÖGSKOLAN2008-09-16

Det finns stora brister i forskarutbildningen vid Luleå Tekniska Universitet. Åtta av tio handledare anser att forskningen styrs av externa finansiärer, enligt en ST-enkät.

På uppdrag av ST, TCO och Sveriges förenade studentkårer, SFS, har SCB genomfört en enkät med Sveriges professorer. Mer än varannan av de svarande anser att finansieringen av doktoranderna generellt fungerar ganska eller mycket dåligt. Resultaten visar också att handledarna överlag känner ett stort ansvar för doktorandernas finansiering.

Fyra av tio anser att doktorandernas avhandlingsarbete styrs av åtaganden gentemot den som finansierat forskningen. Vanligast är det inom det tekniska vetenskapsområdet. Mer än var femte anser att finansiärerna är med och styr genom vilka resultat de förväntar sig.

Vid Luleå Tekniska Universitet, LTU, är situationen än värre. 84 procent av de tillfrågade handledarna, alltså dubbelt så många som riksgenomsnittet, säger att avhandlingsarbetet styrs av åtaganden gentemot finansiärer. Nästan varannan av handledarna vid LTU anser att styrningen sker genom förväntan på resultaten, jämfört med genomsnittet 22 procent för hela Sverige.

– Doktoranderna är vår framtida spetskompetens och därmed är det viktigt att forskarutbildningen håller hög kvalitet. Regeringen måste därför ge i uppdrag åt universiteten att förbättra förutsättningarna för landets professorer att bedriva forskarutbildning, säger STs ordförande Annette Carnhede i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA