Engström: Man ska inte tåla våld
Hot mot tjänstemän är också ett hot mot det öppna samhället och mot demokratin. Det sade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i ett podiesamtal om hot och våld under STs kongress.
Det ska vara nolltolerans mot hot och våld mot tjänstemän. Det var deltagarna i STs podiesamtal rörande överens om.
Likaså konstaterade arbetsgivarföreträdarna – Jonas Milton, vd på Almega, och Ulf Bengtsson, generaldirektör på Arbetsgivarverket – att det inte fanns några som helst motsättningar mellan arbetsgivarna och facket om att hot och våld på arbetsplatserna måste motverkas.
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström underströk att det inte fanns något läge där en tjänsteman skulle ”tåla” lite våld:
– Jag tycker precis tvärtom. Ingenting ska man tåla och jag tycker det är viktigt att markera tidigt och anmäla det man varit utsatt för, förklarade hon.
STs ordförande Annette Carnhede, som ledde samtalet, framförde att både ST och Försäkringskassan är av uppfattningen att ökningen av hot och våld mot anställda på Försäkringskassan hänger ihop med de striktare sjukreglerna.
– Spontant tycker jag det är ett lite farligt sätt att resonera på, sade Hillevi Engström.
Oavsett om ett demokratiskt fattat beslut är bra eller dåligt måste det genomföras, menade hon:
– Tänk om man skulle säga att om man bara ger lite mer försörjningsstöd skulle den här personen kanske bli lite mer nöjd. Då är man på ett sluttande plan.
Det handlar om att göra arbetsmiljön säkrare, inte om att anpassa sig till de som är kriminella, förklarade Hillevi Engström.
Kriminologen Sofia Wikman, som skrivit en avhandling om det ökande våldet mot kvinnor, påpekade att det inte handlar så mycket om skurkar, utan att de som hotar ofta är människor med ett hjälpbehov.
En anmälan är i viss mening också ett misslyckande, ansåg hon.
– De kan vara både kriminella och skurkar även om de också har ett hjälpbehov, replikerade Hillevi Engström.
Annette Carnhede frågade Jonas Milton om han skulle försöka förmå upphandlarna inom infrastruktur att ställa sådana krav på bemanning att resandet blev tryggare för resenärer och anställda. ST har bland annat ställt krav på dubbelbemanning på tågen.
Men någon sådan generell regel trodde Jonas Milton inte på – även om det kunde finnas skäl att ha det i vissa fall.
– Det handlar ytterst om vilket samhälle vi vill ha. Jag vill inte ha ett samhälle där vi både dubbel- och trippelbemannar bara för att det kan finnas risker, sade Jonas Milton.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.