Enbart akademiker efterfrågas
När Arbetsförmedlingen rekordrekryterar för att klara krisen vill arbetsgivaren höja utbildningskravet. Facken protesterar, men har körts över.
Arbetsförmedlingen nyanställer 2 000 personer för att klara den stigande arbetslösheten, sin egen generationsväxling och uppdraget att hitta sysselsättning åt tidigare långtidssjukskrivna som utförsäkras. Totalt 1 750 arbetsförmedlare ska rekryteras, samt 250 specialister inom bland annat sjukgymnastik och psykologi.
I samband med den brådskande rekryteringen vill arbetsgivaren höja kompetenskravet, från dagens gymnasiekompetens till högskoleutbildning. Det har facken protesterat mot. ST, som organiserar flest akademiker på myndigheten, kan dock acceptera att högskoleexamen räknas som en merit.
– Vi ser ett stort värde i att ha akademiker, säger STs avdelningsordförande Thomas Fager. Men vi vill inte stänga dörren för andra som har förvärvat kompetens på andra sätt.
ST har begärt central förhandling i frågan. Men arbetsgivaren väljer att köra över facket, och har redan beslutat att gå vidare med höjda utbildningskrav. Det har fått ST att överväga tvisteförhandling.
– Vi är upprörda över att arbetsgivaren går till beslut innan vi har haft central förhandling, säger Thomas Fager. Kan man lita på vår arbetsgivare? Vi trodde att vi hade ett samverkansavtal värt namnet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.