En kassa för hela landet

ST-FK2003-11-25

Försäkringskassan blir namnet på den nya myndighet som från 1 januari 2005 ska administrera socialförsäkringarna. ST hoppas på bättre personalpolitik.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

I sin slutrapport om socialförsäkringsadministrationen går den så kallade ANSA- utredningen in på styrning och organisation av administrationen inklusive principer för IT-styrning, arbetsgivarpolitik och tillsyn. Man behandlar även den nya myndighetens arbete med rehabilitering, pensionsadministration, beslutsfunktion för vissa socialförsäkringsärenden samt förändringsarbetet.

Utredningen bedömer att fokus för den nya myndigheten ska vara att handlägga enskilda ärenden inom socialförsäkrings- och bidragssystemen och att samordna samhällets rehabilitering av sjukskrivna.

Den nya myndigheten bör styra mot en mer likformig tilllämpning av gällande regler, i huvudsak genom gemensamma värderingar och genom att handläggning, beslutsfunktioner, kompetensutveckling och handläggningsstöd är identiska.

Utredningen bedömer att det blir möjligt att göra effektivitetsvinster, t ex genom att samordna olika administrativa funktioner.

När det gäller arbetsgivarpolitiken bedömer utredningen bl a att

  • den samlade utbildnings- och kompetensnivån inom socialförsäkringsadministrationen behöver höjas och den interna personalrörligheten uppmuntras;
  • arbetsgivaren, medarbetarna och de lokala personalorganisationerna behöver samverka för att skapa en bättre arbetsmiljö;
  • personalen i den nya myndigheten bör anställas i myndigheten och placeras på länsnivå;
  • det är angeläget att befintliga avtal mellan parterna och de gemensamma anordningar som finns inventeras och analyseras.

En intressant bedömning från ANSA-utredningen är att flertalet av problemen med IT-styrningen beror på den nuvarande verksamhets- och organisationsstrukturen inom socialförsäkringsadministrationen och på att RFV har en svag beställarkapacitet.

Detta föreslår ANSA-utredningen

Försäkringskassorna i landets 21 län och Riksförsäkringsverket bör tillsammans bilda en ny statlig myndighet, Försäkringskassan. Därmed förbättras förutsättningarna att styra och organisera socialförsäkringens administration.

ANSA, som haft regeringens uppdrag att utreda den framtida administrationen av sjukförsäkringen, pensioner och andra delar av socialförsäkringen, preciserar i sin slutrapport de förslag som lades i delbetänkandet &quoteEn sammanhållen administration av socialförsäkringen&quote.

En av utgångspunkterna är en långt gående delegering av ansvar och decentralisering av de olika uppgifterna.

Utredningen ger även förslag till hur administrationen bör förändras för att den ska bli mer effektiv och för att medarbetarna på ett bättre sätt än idag ska kunna arbeta med socialförsäkringsärenden och med att samordna rehabiliteringen.

Den nya myndigheten ska också ha en tydlig organisation för klagomålshantering.

Förtroendemannaorgan ska ha ett särskilt ansvar för att bevaka att medborgares synpunkter följs upp. Politiker ska i vissa fall representera myndigheten i lokal och regional samverkan med kommuner, landsting och andra parter för att minska ohälsan.

Utredningen bedömer att det inte finns behov att inrätta ett särskilt organ för tillsyn av den nya socialförsäkringsmyndigheten. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA