"Vi hoppas det blir bättre även för de anställda"

ST-FK2003-11-25

Enhetlig personalpolitik som bl a ger bättre arbetsmiljö och kompetensutveckling till alla. Det är vad ST-FK-avdelningen i första hand förväntar sig av den nya myndigheten.

Av:  Ann-Charlotte Viklund
  • Vad händer med oss, både som fack och som anställda, om och när försäkringskassorna förstatligas?
  • Hur klarar kassorna generationsväxlingen?
  • Hur blir arbetet – och hur många tvingas gå – när de nya ärendehanteringsstöden fungerar fullt ut?

Det är många frågor som sysselsatt Omställningsgruppen i ST-FK-avdelningen under det första året i ST. Att följa arbetet i ANSA-utredningen har varit en prioriterad fråga under hösten.

– Det är viktigt att det verkligen sker en decentralisering och delegering i frågor som rör arbetssituationen och andra ”enära”e-frågor så att alla beslut inte fattas på central myndighetsnivå, påpekar Siv Norlin, ordförande i ST-Försäkringskassan.

Omställningsgruppen är införstådd med att det blir en grannlaga uppgift att välja ut vilka frågor som ska decentraliseras och vilka som ska behållas centralt. Men en bra gemensam personalpolitik, framför allt på arbetsmiljöområdet, är ett absolut krav från ST-FK-avdelningen.

Ett konkret exempel på dagens omöjliga ansvarsfördelning är kassornas teknikutveckling: Det är RFV som haft ansvar för att ta fram tekniken, men det är de enskilda försäkringskassorna som har arbetsmiljöansvaret, utan att de nämnvärt kunnat påverka tekniken. Detta har lett till att personalen kommit i kläm, förklarar Roger Holmberg, sektionsordförande vid Kalmarkassan.

Trots att personalfrågorna på en del kassor skötts mindre bra, är det ändå viktigt att ansvaret även i fortsättningen delegeras ut till arbetsenheterna, så att våra medlemmar kan vara med och påverka ”edet dagliga livet”e, tillägger Kristina Nyström, sektionsordförande i Örebro och Eva Olsson, sektionsordförande i Västra Götaland.

En fråga som ST-FK-avdelningen också snarast måste ta itu med är hur man ska ”esy ihop”e det internfackliga arbetet för att möta arbetsgivaren, den nya myndigheten. Hur ska avdelningen framöver agera för att inte ta kraften av det lokala facket, som bland annat måste bevaka att den gemensamma personalpolitiken efterlevs?

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA