En fjärdedel bort från Unionens kansli

UNIONEN2008-08-18

Unionen ska minska sitt kansli med 227 anställda. Målet är att undvika uppsägningar.

Enligt ledningens förslag ska fackförbundet Unionen dra ned antalet anställda från 902 till 675 och det ska vara genomfört om ungefär ett år. En plan har presenterats för personalens fackliga organisation och förhandlingar om den har just börjat.

– Att Unionen drar ner på personal betyder inte att någon ska sägas upp, säger Unionens presschef Louise Gerdemo Holmgren. Först ska det förhandlas. Personalen har fått erbjudanden om åtgärder – studier, hjälp söka annat jobb och liknande.

Hon hänvisar till ett beslut från dåvarande HTFs och Sifs kongresser inför bildandet av Unionen. Då sattes som mål att 85 procent av Unionens verksamhet ska finansieras genom medlemsavgifter och 15 procent av kapitalavkastning. I dag står kapitalavkastningen för mer än 15 procent.

– Och så får vi inte ha det, säger hon.

Enligt henne är det inte klart var neddragningarna ska ske eller hur många anställda som ska finnas på varje enhet och region.

Unionens kanslichef Nils-Åke Carlsson har dock förklarat i nättidningen kollega.nu att det ska finnas 400 anställda på regionkontoren och 275 på förbundskontoret i Stockkholm. För förbundskansliet är det en minskning med 40 procent. Hittills har Unionen lanserat två omställningspaket och enligt kanslichefen kommer ett tredje.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA