En av fem negativt bemött

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-06-17

Var femte sjukskriven anser sig negativt bemött av Försäkringskassan. Det visar en studie som Karolinska Institutet gjort på uppdrag av Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.

Oavsett ålder, utbildningsnivå, sjukskrivningsorsak, boendelän eller födelseland har de flesta sjukskrivna upplevt ett positivt bemötande från Försäkringskassan. Bland dem som fått sin sjukpenning indragen har en majoritet ändå upplevt ett positivt bemötande, även om andelen bland dem är betydligt lägre än bland de sjukskrivna i övrigt. I jämförelse med en motsvarande enkät från år 2004 har upplevelsen av bemötandet varit stabilt mellan de två åren.

”Resultaten visar också att många sjukskrivna upplevde att det positiva bemötandet hade främjat deras möjligheter till återgång i arbete”, säger professor Kristina Alexanderson, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Var femte av de sjukskrivna upplevde att bemötandet från Försäkringskassan var negativt. Andelen är större bland yngre, utrikes födda och lågutbildade. Många av dem som fått sin sjukpenning indragen svarar att de inte förstått skälen till beslutet.

”Det är positivt att fler har haft kontakt, via personliga möten, telefon eller brev, med Försäkringskassan 2013 än 2004. Men det finns utvecklingspotential för Försäkringskassan att förbättra bemötandet så att även personer som fått beslut om indragen sjukpenning ska uppleva att de möts med respekt och att de förstår informationen i de skriftliga besluten”, säger Jenny Kärrholm från ISF i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA