En av fem får besvär av jobbet

ARBETSMILJÖ2010-09-17

Totalt 870 000 personer på arbetsmarknaden har haft någon typ av besvär till följd av arbetet under det senaste året, visar en rapport från Arbetsmiljöverket. Det är färre än tidigare.

23 procent av kvinnorna och 17 procent av männen har drabbats av något slags besvär av sitt jobb. Det framgår av en rapport från Arbetsmiljöverket, som bygger på knappt 19 000 intervjuer som Statistiska Centralbyrån, SCB, utfört bland yrkesverksamma personer.

En mindre andel, 2,9 procent av männen och 2,2 procent av kvinnorna, har råkat ut för en arbetsplatsolycka.

För knappt en tredjedel av dem som drabbats av besvär har det lett till frånvaro från arbetet. Det är framför allt fysisk belastning i arbetet och stress eller psykosociala förhållanden som ligger bakom. För tjänstemän dominerar besvär på grund av stress och psykisk påfrestning. Personer med arbetaryrken har i högre grad ont i kroppen.

Besvären har kontinuerligt minskat, enligt rapporten. År 2003 var andelen med besvär bland hela den sysselsatta befolkningen nästan 29 procent.

För anställda i offentlig förvaltning är andelen med besvär ungefär lika hög som genomsnittet. Bland männen är det fler som råkar ut för arbetsplatsolyckor, 3,3 procent, medan det är färre bland kvinnorna, 1,5 procent. Andra besvär drabbar 14,9 procent av männen och 22,2 procent av kvinnorna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA