Ekonomin studenternas gissel
Hela sju av tio studenter stressas av att pengarna inte räcker. Nästan 40 procent tror att de får svårt att få jobb efter avslutade studier. Uppgifterna finns i en studie som Tria låtit göra.
Över hälften (53 procent) av studenterna i Trias studie har angett att de känner sig stressade och en av de stressfaktorer de nämnt är ekonomin.
Hela 68 procent av de drygt 1 500 som besvarat enkäten känner sig missnöjda med sin ekonomiska situation, medan endast 13 procent är nöjda eller mycket nöjda med ekonomin.
De som oroar sig ofta för ekonomin utgör 57 procent av de svarande och 37 procent tycker att de har en oacceptabel levnadsstandard
De tillfrågade har en genomsnittlig månadsinkomst på 7 000 kronor, av vilka 3 400 i genomsnitt går till hyra. Resten, 3 600 kronor, ska räcka till mat, kurslitteratur, busskort med mera.
Drygt hälften, 55 procent, har svarat att de arbetar vid sidan av studierna och ungefär 30 procent har svarat att de arbetar svart ibland eller ”att det händer”.
Oro för framtiden känner 28 procent och nästan 40 procent tror att det blir svårt att få jobb när de är klara med studierna. Ungefär en fjärdedel av de svarande har uppgett att de är oroliga för att de inte ska klara sina studier
Som facklig organisation ser Tria allvarligt på att studenterna känner sig oroliga inför inträdet på arbetsmarknaden, kommenterar Trias chef Camilla Ländin. Hon tror att de unga genom Tria kan få bättre kontaktytor mellan högskolorna och arbetslivet.
Fakta
Studien är en webbenkät som gjordes den 16 maj bland 4 500 högskole- och universitetsstudenter. Svarsfrekvens: 33 procent eller 1 503 personer, av dem var 61 procent kvinnor och 39 procent män. Analysföretaget Rewind har genomfört studien på uppdrag av Tria.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.