Egen firma men ändå anställd

ARBETSRÄTT2012-03-30

En programledare med egen firma som arbetade vid Sveriges Radio ska betraktas som arbetstagare och fast anställd. Det anser Arbetsdomstolen som granskat villkor och omständigheter kring hur programledaren arbetat.

Sveriges Radio och en programledare med egen firma tecknade avtal i december 2010. Journalistförbundet ansåg att programledaren ska betraktas som arbetstagare och inte uppdragstagare. Dessutom ansåg förbundet att det rör sig om en anställning tillsvidare snarare än på viss tid.

Tvisteförhandlingarna med Sveriges Radio och Medieföretagen avslutades i oenighet och förbundet stämde i Arbetsdomstolen, AD.

I slutet av mars meddelade AD dom i målet.

Avtalet mellan Sveriges Radio och programledaren är ett uppdragsavtal och inte ett anställningsavtal, anser AD.

Men om de verkliga förhållandena mellan parterna pekar i en annan riktning, kan inte avtalet ensamt lösa tvistefrågan, resonerar domstolen.

Enligt praxis från tidigare mål gör AD en helhetsbedömning av alla omständigheter i det enskilda fallet. ”Detta ligger i linje med att den arbetsrättsliga lagstiftningen i sina grunddrag är tvingande till arbetstagarens förmån”, skriver AD i domen.

Bland annat har AD tittat närmare på hur parternas förhållande till varandra var innan de tecknade det aktuella avtalet. Programledaren har tidigare under åtta år i flera perioder arbetat som visstidsanställd reporter och programledare för Sveriges Radio.

AD konstaterar att programledaren haft personlig arbetsskyldighet och alltså inte kunnat lägga över sysslorna på exempelvis en egen anställd.

Visserligen skulle Sveriges Radio betala för programledarens tjänster med ett engångsbelopp, men hon tilläts fakturera månadsvis. Det beloppet liknar vad som skulle ha betalats ut till en anställd med månadslön.

Programledarens arbetsskyldighet och faktiska arbetsinsatser har inte på något påtagligt sätt skiljt sig från vad som i regel gäller i en anställning, anser AD. I domen klassas kvinnan som arbetstagare i förhållande till Sveriges Radio.

Även i frågan om tillsvidareanställning eller visstidsanställning går AD på Journalistförbundets linje. Sveriges Radio hävdade att programledaren varit anlitad inom ramen för en visstidsanställning som kallas programanställning. Men AD anser inte att den anställningsformen är giltig för programledaren. Därför gäller anställningsskyddslagen och kvinnan ska betraktas som fast anställd, dömer AD enhälligt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA