EG-domstolen trotsar Sverige
Regeringen har skrivit brev till EG-domstolen och ifrågasatt generaladvokatens utlåtande om fallet Bodil Lindqvist. Men domstolen vägrar ta emot brevet.
I september föreslog EG-domstolens generaladvokat att konfirmandläraren Bodil Lindqvist skulle frias från anklagelsen att ha brutit mot EGs datadirektiv. Anledningen var att hennes hemsida är privat och inte omfattas av gemenskapsrätten.
Men regeringen Persson ogillade förslaget till dom och skrev ett brev till EG-domstolen. Där heter det att Sverige i princip har rätt att tillämpa direktivets svenska motsvarighet, personuppgiftslagen PUL, efter eget gottfinnande. Bodil kan mycket väl dömas för brott mot PUL – även om hon frias i EG-domstolen.
”Ur svensk konstitutionell synvinkel får det anses anmärkningsvärt att den svenska regeringen i ett enskilt fall uttalar sig om PULs tillämpningsområde”, protesterade Bodils advokat Sture Larsson hos EG-domstolen mot regeringens brev.
Han pekade på att regeringsformen förbjuder regeringen att lägga sig i en domstolsprövning. Dessutom hade regeringen kunnat framföra sina synpunkter vid den muntliga förhandlingen i Luxemburg i april.
Istället vägrade regeringens ombud Anders Kruse att svara på rättens fråga om hur Sverige skulle agera om Bodil Lindqvist friades i Luxemburg. Nu ger EG-domstolen advokat Larsson rätt. I ett syrligt brev till regeringen Persson skriver domstolen:
”Eftersom domstolens rättegångsregler inte innehåller bestämmelser för inlämnandet av yttranden efter att den muntliga förhandlingen avslutats, kan inte Ert brev beaktas och på grund av detta returneras Ert brev”.
Bakgrund
Sommaren år 2000 dömdes konfirmandläraren Bodil Lindqvist i Eksjö tingsrätt för brott mot EUs datadirektiv och dess svenska motsvarighet PUL. Anledningen var att hon gjort en egen hemsida med skämtsamma presentationer av medarbetarna i församlingen. Hon dömdes för spridning av personuppgifterna via nätet till länder utanför EU.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.