Efterlyses: kortare studietid

HÖGSKOLAN2008-06-02

Akademiska studier borde gå att genomföra på kortare tid, så att människor snabbare kommer ut i arbetslivet. Det anser professorn i framtidsstudier Thomas Lindh.

Med kortare lov, bättre undervisning och generösare lånevillkor borde det kunna gå betydligt fortare att skaffa en akademisk examen. Det skriver professor Thomas Lindh, Växjö universitet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Studenternas dåliga ekonomi tvingar dem till extraknäck under studietiden som fördröjer deras studier. Samtidigt behöver Sverige fler i arbete eftersom befolkningen blir äldre.

”Det är bland ungdomar och invandrare som det finns utrymme för en kraftig ökning av förvärvsarbetet. Snabbare och effektivare utbildning är därför en viktig ingrediens i en långsiktig arbetsmarknadspolitik och en mycket lönsam, långsiktig investering – för individerna själva, för svensk konkurrenskraft och för den framtida skattebasen”, skriver Thomas Lindh.

I en internationell jämförelse tar högre utbildning orimligt lång tid i Sverige, anser Thomas Lindh. Normaltiden på tre-fyra år för akademiska utbildningar borde betyda att de flesta skulle vara klara vid 22–23 års ålder, men i praktiken tas en tredjedel av alla examina först efter uppnådda 30 år. Fördröjningen släpar med långt in framtiden, bland annat i form av sämre löneutveckling, svårigheter att uppnå oberoende och att bilda familj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA