Annons:

Ökade krav på handläggarna och arbete med dubbla datasystem har gjort situationen ohållbar, anser Annika Öman.
Bild: Peter Hamberg
Ökade krav på handläggarna och arbete med dubbla datasystem har gjort situationen ohållbar, anser Annika Öman.

Dubbla datasystem pressar handläggare

LANTMÄTERIET2012-10-17

På Lantmäteriets division för fastighetsinskrivning måste handläggarna hoppa mellan
ett nytt och ett gammalt datasystem när de hanterar ett ärende. Samtidigt har kraven höjts, vilket lett till stress och långa kötider. ST är kritiskt mot arbetsgivarens dåliga framförhållning.

På Lantmäteriets kontor i Härnösand, liksom på övriga sex kontor inom divisionen för fastighetsinskrivning, har man delvis gått över till ett nytt ärendehanteringssystem.

Men det gamla MS-DOS-systemet från 1980-talet fasas ut först 2014. Därför måste handläggarna inte bara brottas med det nya systemets barnsjukdomar utan också med det gamla systemet som inte är anpassat till dagens krav.

Ju fler krav som ställs, desto mer ohållbart har det blivit att hoppa mellan datasystemen, säger Annika Öman, handläggare och lokal ST-ordförande.

– Vi har fått hitta på egna lösningar, det är inte rättssäkert längre, säger hon.

Situationen har lett till långa kötider. I Härnösand dröjer det 31 dagar innan ett ärende börjar handläggas. Nu har ledningen beslutat att den tiden ska vara halverad till nyår. Målet är fem dagars kötid.

För att beta av köerna har fyrtio personer anställts på visstid över hela landet. Arbetsgivaren har också beordrat övertid, vilket ST reserverat sig mot.

Annika Öman anser att ledningen har en övertro på vad nyanställda kan uträtta på kort tid. Hon tycker att personalen får lida för arbetsgivarens dåliga framförhållning.

– Det görs inga risk- eller konsekvensanalyser av olika beslut. Och vi ser ingen ljusning, säger hon.

Zarita Lindstedt, handläggare och arbetsplatsombud, håller med och tycker att ledningen ägnar sig åt att släcka bränder.

– Vi orkar inte hur länge som helst. Vi har inte ens fått lära oss hur det nya arbetssättet ska fungera. Kommunikationen har varit dålig och situationen känns tröstlös.

Divisionschefen Inger Lindhe säger att det är tufft med ett så stort systemskifte och medger att arbetsgivaren inte förutsåg alla samband.

– Det är svårt att beräkna risker i en verksamhet med 850 000 ärenden per år. Små skillnader får stora konsekvenser. Två minuters fördröjning av varje ärende är 15 heltidsanställda sett på ett år.

Inger Lindhe kan inte svara på i vilken omfattning divisionen kan behålla den extra personalen under nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA