Dubbelt så många medlemmar i Tria

TRIA2008-02-28

Studerandeorganisationen Tria har fått ett rejält medlemstillskott sedan det nya fackförbundet Unionen valde att ingå i samarbetet. Medlemsantalet har i det närmaste fördubblats.

I fjol, då Tria var ett studerandesamarbete mellan fackförbunden ST, SKTF och HTF, hade organisationen 17 000 medlemmar på landets lärosäten. Sedan dess har HTF gått samman med Sif och bildat fackjätten Unionen, som valt att ingå i Triasamarbetet. Därmed övergår också alla 18 000 medlemmar från Sifs tidigare studerandeverksamhet till Tria.

En del studenter har varit dubbelanslutna till både Sifs verksamhet och Tria. Men sammanslagningen innebär ändå att Tria i dag närmast har fördubblat sitt medlemsantal, till drygt 33 000 studenter. Lisa Nyberg, verksamhetschef på Tria, är mycket nöjd.

– Det är väldigt roligt, ett rejält lyft. Vi trodde nog att fler skulle vara dubbelanslutna, till exempel många ekonomer. Detta ger oss en enormt mycket större tyngd.

Trias mål är att hälften av alla medlemmar ska gå med i ett av samarbetets tre fackförbund när studierna är avslutade. 2006 uppnådde man siffran 55 procent. I fjol blev det ännu fler, strax över 60 procent. Men relativt få väljer ST – knappt var sjätte av dem som omvandlade sitt medlemskap förra året.

– ST är ju det minsta förbundet i Tria, förklarar Lisa Nyberg. ST representerar heller inte alltid den första arbetsplatsen. När man kommer till myndigheter och verk har man ofta varit på någon annan arbetsplats tidigare, vet vi. Så det är också ett skäl.

Någon siffra på hur många tidigare Triamedlemmar som börjar jobba inom STs avtalsområden finns inte i dagsläget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA