Annons:

Bild: Johanna Hanno, Per Carlsson

Domstolschef bröt mot repressalieförbud

DOMSTOLARNA2024-12-06

Chefs-JO Erik Nymansson kritiserar presidenten för Hovrätten över Skåne och Blekinge, Ylva Norling Jönsson, för att i samtal med hovrättsfiskaler ha uttalat sig på ett sätt som inte är förenligt med grundlagens så kallade repressalieförbud. ”Förvånande och oacceptabelt”, är Erik Nymanssons beskrivning av agerandet.

JOs kritik rör hovrättspresidenten Ylva Norling Jönssons agerande i samband med att ett upprop mot missförhållanden och den ansträngda arbetssituationen för domare på landets domstolar lämnades in till justitiedepartementet i juni 2023. 297 domare och domare under utbildning skrev under dokumentet, som kom att kallas Domaruppropet.

Vid Hovrätten över Skåne och Blekinge skrev tre hovrättsfiskaler under domarutbildning under uppropet. Efter en visselblåsaranmälan beslutade chefs-JO Erik Nymansson på eget initiativ att starta en utredning om hur de tre fiskalerna behandlats av domstolens chef.

Utredningen visar att alla tre blivit inkallade var och en för sig till enskilda samtal med hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson. En av dem spelade in sitt samtal och lämnade en utskrift av det till JO. Erik Nymansson konstaterar i sitt beslut att uppgifterna från de tre fiskalerna tyder på att hovrättspresidentens samtal i allt väsentligt haft likartat innehåll.

I JO-beslutet finns delar av den utskrift som en av fiskalerna lämnade till JO:

”När jag anställde dig så trodde jag att du ville bli domare”

”Mmm”

”Sen har du skrivit på domaruppropet”

”Det stämmer”

”Så att efter ett år här tycker du att du har usla arbetsförhållanden, usel lön, att vi inte satsar på arbetsmiljö, att vi inte satsar på säkerhet. Varför vill du då bli domare?”

”Jag skrev på det uppropet för att det var, ja dels ett uttryck för mina grundläggande yttrandefriheter, jag får väl tycka så om jag vill”

”Naturligtvis får du det, jag bara undrar varför du vill bli domare. Om jag var ung, och såg framför ett jobb som var uselt på alla sätt, då hade jag valt ett annat”

Till JO har hovrättspresidenten framfört att hennes avsikt inte varit att tillrättavisa eller kritisera fiskalerna eller på annat sätt motverka att de unga juristerna uttrycker kritik. Men Erik Nymansson konstaterar att hennes uttalanden står i strid med det förbud mot repressalier som följer av regeringsformen.

”Hovrättspresidenten kritiseras för det inträffade. En hovrättspresident är väl förtrogen med den rättsliga reglering som finns gällande yttrandefrihet. Det är förvånande och oacceptabelt att hon fört dessa samtal på ett sätt som innebär att det funnits fog för de berörda hovrättsfiskalerna att uppfatta hennes uttalanden som en tillrättavisning för att de undertecknat skrivelsen. Jag ser mycket allvarligt på det som hänt, särskilt eftersom samtalen ägt rum mellan en hovrättspresident och domare som är i början av sin yrkesbana”, kommenterar chefs-JO Erik Nymansson sitt beslut i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA