Kjell Ehrnstén, ordförande i ST-sektionen på Stockholms universitet.
Bild: Sören Fröberg
Kjell Ehrnstén, ordförande i ST-sektionen på Stockholms universitet.

Doktorshatt krav för universitetslärare

HÖGSKOLAN2008-04-02

Stockholms universitet har beslutat att bara anställa lärare med doktorsexamen. Företrädare för ST och Saco befarar att det blir svårt att hitta lärare till framför allt lärarutbildningen. Att lägga ned kurser kan bli aktuellt.

Beslutet att kräva doktorsexamen vid alla tillsvidareanställningar av lärare gäller från 1 april. Enligt personalchef Bengt Sandberg ingår det i universitetets mål att ha doktorerade lärare för att bli ett konkurrenskraftigt lärosäte.

– Sedan har rektor fattat detta exakta beslut.

Förra året var 81 procent av lärarna på Stockholms universitet forskarutbildade, enligt uppgift från Högskoleverket. Det är en hög siffra, genomsnittet för svenska lärosäten är 62 procent. Lärarhögskolan i Stockholm, som vid årsskiftet införlivades med universitetet, ligger lägst med 35 procent.

Redan anställda får stanna

Vid övergången kom drygt 200 adjunkter, icke forskarutbildade lärare, från Lärarhögskolan till universitetet. Två tredjedelar har tillsvidareanställningar, och deras jobb är inte hotade, understryker Bengt Sandberg. Men när de går i pension eller lämnar av andra skäl måste man alltså hitta doktorerade lärare till lärarutbildningen. Detsamma gäller de nyrekryteringar som krävs när ett 70-tal tidsbegränsade förordnanden går ut.

STs sektionsordförande på universitetet, Kjell Ehrnstén, misstänker att det inte är möjligt att hitta så många doktorerade ersättare. Lärarutbildningarnas personal har i stället haft starka meriter i skolerfarenhet och pedagogik.

Fackliga protester

ST och Saco protesterade vid förhandlingen. Oenigheten markerades med en så kallad protokollsanteckning, där man framhöll att arbetsgivaren inte analyserat konsekvenserna av beslutet. Exempelvis vad som händer när samtliga tidsbegränsade förordnanden löper ut.

– Frågan är om man då ska lägga ned utbildningar, utnyttja fortsatta tidsbegränsade anställningar eller göra en massa undantag från kravet på doktorsexamen? säger Kjell Ehrnstén.

Bengt Sandberg bekräftar att utbildningar kan komma att läggas ned om det inte går att hitta forskarutbildade lärare.

– Ja, så kan det bli, även om jag som personalchef inte har någon närmare uppfattning om det. Det är institutionernas ansvar.

Skulle det kunna ske redan i höst?

– Jag har ingen exakt bild av det.

Enligt Bengt Sandberg kan man dock göra nya tvååriga förordnanden för de lärare som anställdes tidsbegränsat före 1 juli 2007, eftersom äldre regler i lagen om anställningsskydd gällde då.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA