"Doktorander måste inte bli forskare"

HÖGSKOLAN2006-05-11

– Doktorandutbildningen är inte bara till för människor som ska göra forskarkarriär, sa utbildningsminister Leif Pagrotsky när han besökte ordförandekonferensen för ST inom universitets- och högskoleområdet.

Det var första gången mångårige ST-medlemmen Leif Pagrotsky besökte en ordförandekonferens inom ST. 37 sektioner från avdelningen var inbjudna att delta i konferensen på Hässelby slott utanför Stockholm.

Vi oroar oss för det minskande antalet sökande till våra program, sa avdelningens ordförande Ing-Marie Nilsson.

Vi är bekymrade över hur framtiden kommer att se ut.

Utbildningsminstern var inbjuden att diskutera den svenska forskningspolitiken i första hand. Men under det drygt timslånga samtalet med STs representatnter togs många andra ämnesområden upp.

 Det är en gynnsam tidpunkt att diskutera forskningspolitik just nu. Vi befinner oss i ett öppet läge där man kan tänka fritt och ifrågasätta det mesta, sa Leif Pagrotsky.

Forskningspolitiken för den innevarande fyraårsperioden beslutades i fjol, och inför nästa beslut för perioden 2009-2012 ville ministern hålla dörren öppen för nya impulser.

 Sverige befäster sin position i den absoluta världseliten när det gäller forskningen, sa Leif Pagrotsky och bevisade sin tes med statistik från OECD.

Flera av ST-företrädarna tog upp problemet med att allt större del av forskningen på lärosätena blir externfinansierad:

– Problemet är att allt fler får börja sin forskningskarriär på utbildningsbidrag och stipendier och själva teckna sina försäkringar. Människor behöver få del av den sociala trygghet som följer av en anställning, sa Ing-Marie Nilsson.

 Labassistentkåren har halverats de senaste tio åren som direkt effekt av den ökade andelen externfinansiering, konstaterade Anna Arleman, Karolinska Insitutet.

Också vid Lunds universitet drabbas den icke forskande personalen, därför att EU-anslag öronmärks för doktorander, och resurserna räcker inte till för den kringpersonal som behövs för att forskarna ska kunna arbeta effektivt.

Just det problemet kan lärosätena själva lösa, hävdade en av experterna från utbildningsdepartementet. Tar man upp behovet av anslag till bibliotekarier eller teknisk personal i sin projektbeskrivning anslår EU pengar också till sådant.

 Det är konstigt att det finns så få disputerade i lärarkåren och bland journalister. Den fördjupning som en doktorandutbildning ger behövs i flera samhällssektorer än bara forskningen, sa Leif Pagrotsky.

Och la självkritiskt till att behovet av djupare kunskap också finns inom politikerkåren…

Leif Pagrotsky diskuterade forskning med förtroendevalda i STs avdelning inom universitet och högskolor. FOTO: SÖREN FRÖBERG
Bild: Sören Fröberg
Leif Pagrotsky diskuterade forskning med förtroendevalda i STs avdelning inom universitet och högskolor. FOTO: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA