DO stämmer Mittuniversitetet

DISKRIMINERING2014-05-06

Mittuniversitetet reserverade en del av forskningsmedlen för kvinnor. Det är diskriminering, hävdar Diskrimineringsombudsmannen som vill att Arbetsdomstolen prövar frågan.

I höstas utlyste Mittuniversitetet via e-post möjligheten att söka en viss pott forskningsmedel. En manlig lektor vid universitetet upptäckte att informationen enbart hade gått till kvinnor.

Lektorn, som nu företräds av diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att han på grund av tillvägagångssättet gått miste om en möjlighet att söka forskningsmedel.

Enligt Mittuniversitetet var tanken med forskningsmedlen att de skulle gå till ett underrepresenterat kön.

Positiv särbehandling kan vara tillåtet i vissa fall, exempelvis för att skapa en mer jämn könsfördelning på en arbetsplats. Av diskrimineringslagens förarbeten framgår dock att kön inte får vara automatiskt avgörande, utan att en objektiv bedömning ska göras av exempelvis meriter.

I det här fallet anser därför DO att Mittuniversitetet genom att helt utesluta män från möjligheten att söka medlen har gått för långt. Det universitetet har gjort kan liknas vid kvotering, som inte är tillåtet, anser DO.

”Gör man rätt finns det absolut möjlighet att använda sig av positiv särbehandling, men urvalsprocessen får inte göras med automatik. Det måste först göras en objektiv bedömning av de sökandes meriter utan att ta hänsyn till kön”, skriver DO Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

Om arbetsgivaren efter en objektiv värdering kan konstatera att meriterna i stort är likvärdiga finns möjlighet att välja underrepresenterat kön, menar DO.

DO förbereder nu en stämning av Mittuniversitetet inför Arbetsdomstolen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA