Djurskyddet har blivit effektivare

LÄNSSTYRELSER2011-04-08

Länsstyrelsernas djurskyddskontroller blev effektivare under förra året. Det framgår av en rapport från Jordbruksverket.

När länsstyrelserna tog över ansvaret för djurskyddet från landets kommuner den 1 januari 2009 konstaterade Jordbruksverket en kraftig nedgång av antal kontroller och förelägganden. Nu har tillsynen förbättrats under 2010 och antalet förelägganden och omhändertaganden har ökat kraftigt, trots att djurhållningen enligt Jordbruksverket inte generellt har blivit sämre.

Antalet förelägganden om att djurägare ska åtgärda brister i djurhållningen ökade från 1 070 under 2009 till 1 452 förra året, och antalet omhändertaganden steg från 629 till 970.

”Siffrorna visar att länsstyrelserna har höjt kvaliteten och effektiviteten i sitt kontrollarbete genom att upptäckta fall också åtgärdats. Vi bedömer inte att djurhållningen generellt har blivit sämre, snarare kan vi först nu se att arbetet för en enhetlig och likvärdig djurskyddskontroll i hela landet börjat få ett bättre genomslag”, säger överdirektör Leif Denneberg vid Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Kontrollerna är totalt fortfarande bara hälften så många som innan länsstyrelserna tog över, men antalet beslut om omhändertaganden förra året var dubbelt jämfört med det sista året djurskyddet låg på kommunerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA