Djurskydd eftersatt

LÄNSSTYRELSERNA2009-04-20

Länsstyrelserna har svårt att hinna med sitt nya ansvar för kontroll av djurskyddet. Det framgår av en enkät som Jordbruksverket låtit göra.

1 januari 2009 flyttades ansvaret för djurskyddskontrollen från kommunerna till länsstyrelserna. I samband med flytten beslutade riksdagen att kontrollverksamheten ska vara skattefinansierad i stället för att betalas av djurägarna genom avgifter. För 2009 har 118 miljoner kronor anslagits och fördelats mellan länen.

Enligt en enkät som Jordbruksverket genomfört med länsstyrelserna är verksamheten med kontroll av djurskyddet hårt pressad. Tio av länsstyrelserna uppger att de inte hinner med att utreda anmälningar som de skulle vilja. Länsstyrelserna tvingas prioritera hårdare än de skulle önska och det tar längre tid innan kontroller kan göras.

Ungefär hälften av länen uppger att de hittills bara kan hantera akuta ärenden och ärenden man ärvt efter kommunerna. Planlagda kontroller hoppas man komma igång med till hösten. Några län säger att resursbristen innebär att man inte kommer att kunna skapa en väl fungerade verksamhet inom överskådlig tid.

– Jordbruksverket har ett ansvar som central tillsynsmyndighet enligt djurskyddslagen och vi ska göra vad vi kan för att bidra till bra lösningar. Vi kommer bland annat att redovisa resultatet av enkäten för jordbruksdepartementet, säger Björn Dahlén, djurskyddschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA