Annons:

Säkerhetschef försätts ur tjänst

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-04-02

Försäkringskassans säkerhetschef, Torgny Collin, försätts ur tjänst. Beskedet kom på onsdagen, efter att Expressen publicerat en ljudupptagning där det framgår att han ställt frågor om vem som ”läckt” till medierna.

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson säger till Publikt att det har begåtts ”allvarliga fel”.

 − Jag är bedrövad över de misstag som begåtts, låt oss inte hymla om det. Det ena handlar om jäv och det andra om meddelarfriheten – kunskap om detta borde komma med modersmjölken för varje statstjänsteman.

I dag meddelade Försäkringskassan att säkerhetschefen Torgny Collin nu försätts ur tjänst. Till att börja med i en vecka, säger Dan Eliasson.

Han välkomnar att händelserna nu utreds dels arbetsrättsligt av Statens ansvarsnämnd, dels av Justitiekanslern, JK.

Mötet, där Torgny Collin på en bandinspelning hörs ställa frågan ”vem kan ha läckt?”, ägde rum efter att Expressen under flera dagar publicerat avslöjanden kring två chefer på Försäkringskassan. En chef ska bland annat ha anställt en anhörig. Den nu avgångne kommunikationsdirektören Jonas Lindgren inledde ett förhållande med en underställd, som sedan befordrades till en chefstjänst inom kommunikationsavdelningen och fick en löneökning. Det har även framkommit att han attesterat hennes arbetstid och räkningar för en kurs.

I en internutredning som Försäkringskassan på onsdagen publicerade på sin hemsida framgår att kommunikationsdirektören anmält sig jävig till både generaldirektören och ledningsgruppen inför den kommande rekryteringen. Dan Eliasson säger att han har varit ”kristallklar” mot Jonas Lindgren. Kommunikationsdirektören skulle inte vara arbetsledare för sin flickvän.

− Jag fick besked under hösten om att det trots allt fanns en viss arbetsledande funktion kvar till den här kvinnan och ställde krav på att det inte kunde vara på det sättet. Sedan fick jag besked om att han skaffat sig en chef mellan sig själv och kvinnan. Att han därutöver attesterat tid och räkningar var fel, där har han brustit.

Vad har du för ansvar för det som hänt, Dan Eliasson?

− Jag har ansvar för allt som sker i den här organisationen, även för de här chefernas agerande. Det finns chefer som är väldigt kontrollerande och så finns det chefer som jobbar med målbilder, kultur och förtroende. Jag hör till de sistnämnda. Men om jag ska vara självkritisk kanske jag behöver ställa lite mer kontrollfrågor till vissa personer som inte är sprungna ur staten. Men kontroll är inte min inriktning som ledare.

Kan du sitta kvar?

− Jag kan definitivt sitta kvar. Det är inte jag som har kränkt efterfrågeförbudet och gjort fel. Det jag som chef kan göra är att se till att det inte händer igen.

Fackförbundet STs ordförande Britta Lejon är mycket kritisk.

− Det är bara att konstatera att det är helt oacceptabelt, det som inträffat. Det är ett grundlagsbrott att efterforska källor. Man har uppenbarligen också haft problem i ledningen eftersom det inte är det enda som har ägt rum. Det är även ett tecken på vilka kunskapsbrister som finns när det gäller offentlighetsprincipen och meddelarskyddet.

Hon säger att ST under våren kommer att publicera en rapport om frågan, som visar att bara omkring hälften av de statligt anställda har god kunskap om meddelarskyddet och efterforskningsförbudet.

Britta Lejon anser att en hög chef borde känna till förbudet mot att efterforska källor.

− Utredningarna får klarlägga frågan, men jag utgår från att han kände till det. Om man ska se något gott i detta så är det att det kommer fokus på frågan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA