Annons:

Campus ligger öde när personalen på Södertörns högskola jobbar hemifrån tills vidare, även om vissa yrkesgrupper behöver vara på plats. En del institutioner har ett rullande schema för administrationen, enligt STs sektionsordförande Karin Magnusson.
Bild: Mostphotos
Campus ligger öde när personalen på Södertörns högskola jobbar hemifrån tills vidare, även om vissa yrkesgrupper behöver vara på plats. En del institutioner har ett rullande schema för administrationen, enligt STs sektionsordförande Karin Magnusson.

Distansarbete på lärosäten under pandemin

HÖGSKOLAN2020-04-02

På grund av risken för spridning av coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola, till Publikt.

Det har gått någon vecka sedan Umeå universitet började att bedriva all undervisning på distans. Än är det dock för tidigt att slå fast hur det kommer att påverka varje enskild students möjligheter till att klara av sina kurser, understryker Per Ragnarsson, biträdande universitetsdirektör på Umeå universitet.

– Även om vi hade en hel del undervisning på distans redan tidigare, så påverkar det här oss mycket. Examinationer är särskilt utmanande, och vi försöker så långt det är möjligt att anpassa för att så mycket som möjligt ska kunna genomföras, säger han till Publikt.

Vid Umeå universitet räknar man med att fortsätta jobba och undervisa på distans terminen ut, enligt Per Ragnarsson. På vissa utbildningar som innehåller många praktiska moment kan studenterna eventuellt få svårt att klara alla kurser inom utsatt tid.

– Dit har vi inte kommit än, men visst kan det bli enstaka kurser som inte kommer vara möjliga att genomföra, säger han.

För personalens del gäller att den som kan ska sköta sitt arbete hemifrån. Det har framför allt varit en utmaning för de lärare som inte har utbildat studenter i digital form tidigare, enligt Maria Persson, ordförande för ST inom Umeå universitet.

Från medlemshåll har reaktionerna varit mestadels positiva kring hur distansarbetet har fungerat än så länge, och sjukfrånvaron till följd av coronaviruset har inte ökat på ett sätt som påverkar verksamheten nämnvärt ännu, säger Maria Persson.

– Men vi har inte heller ett så pass stort virusutbrott som i Stockholm här i Västerbotten och Umeå än så länge.

Till följd av coronaviruset har även Stockholms universitet och Södertörns högskola nu bedrivit all undervisning på distans i ett par veckor. All personal som har möjlighet ska arbeta hemifrån. Alejandra Pizarro Carrasco, ordförande för ST inom Stockholms universitet, beskriver att arbetsgivaren i vissa fall hade svårt att skicka hem personalen till en början.

– Det tog ett tag tills man faktiskt förstod att de flesta har möjlighet att jobba hemifrån. Det som händer nu är att man upptäcker saker som behöver uppgraderas, som bord och kontorsstolar.

Hon berättar att det hittills har funnits en stor förståelse och en kreativitet hos arbetsgivare och anställda för att lösa situationen så gott det går.

– Hittills har distansarbetet fungerat över förväntan, trots att systemen inte hängt med hela tiden. Men det här med det mänskliga mötet är svårt att tillgodose. Det går ju inte att få till på samma sätt, säger Alejandra Pizarro Carrasco.

På både Stockholms universitet och Södertörns högskola har man haft problem med tekniken. Den webbplats som lärare och studenter kommunicerar genom blev överbelastad när så pass många började med distansundervisning samtidigt.

– Det har varit lite svajigt och många studenter har haft svårt att komma in för det har stått och snurrat, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola.

De flesta anställda på Södertörns högskola jobbar i nuläget hemifrån. Undantag är exempelvis vaktmästeriet och lokalvårdare. Vissa institutioner har också ett rullande schema för den administration som inte kan utföras på distans så att så få personer som möjligt ska vara på plats i lokalerna samtidigt, enligt Karin Magnusson.

– Den enda reaktion vi har fått från medlemmar hittills är att man behöver vara tillgänglig på telefon trots att många av oss inte har tjänstemobiler. Vårt infocenter har fått många samtal som de inte kan skicka vidare, vilket skapar frustration, säger hon.

Trots att spridningen av coronaviruset har varit som starkast just i Stockholmsområdet, har frånvaron på arbetsplatsen inte varit nämnvärt högre än vanligt. Södertörns högskola har hela tiden följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, enligt lärosätets HR-chef Anna Jutterdal.

– I början av virusutbrottet stannade vissa hemma på grund av förkylningssymtom som de i vanliga fall kanske hade gått till jobbet för. Nu när majoriteten jobbar på distans finns det medarbetare som fortsatt har en del symtom men som ändå kan jobba, säger hon.

Arbetsgivaren har en plan för hur man ska upprätthålla kritiska funktioner i verksamheten om det skulle bli ett stort personalbortfall, enligt Anna Jutterdal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA