Diskriminering vid Försäkringskassan

NYHET2005-02-16

Försäkringskassans pensionsavtal är könsdiskriminerande. Det anser Jämo som ämnar stämma Arbetsgivarverket inför AD.

Av:  Eva Spira

En grupp kvinnor som anställdes vid försäkringskassorna före 1991 har sedan lång tid tillbaka rätt att gå i pension vid 60 år. För övriga är pensionsåldern 65 år.

2001 anmälde 22 manliga försäkringsanställda pensionsavtalet till Jämo. De ansåg sig vara diskriminerade.

2003 konstaterade Jämo att avtalet var könsdiskriminerande. Men arbetsgivaren fick anstånd med att åtgärda diskrimineringen – först i avvaktan på pågående pensionsförhandlingar, därefter i avvaktan på att kassorna skulle bli en myndighet.

I november 2004 enades OFR och Arbetsgivarverket om övergångsregler som innebär att kvinnor födda senast 1947 ska ha kvar sin rätt att gå i pension vid 60 år. Men förhandlingarna ska fortsätta och omfattar då även de män som uppfyller motsvarande kriterier.

Jämo anser att de nya övergångsreglerna diskriminerar män som är födda senast 1947.

– Arbetsgivarverket har förklarat att de inte avser att ge de männen samma rättigheter. I det läget har vi inget annat val än att gå till domstol, säger Luca Nesi på Jämo.

Hans bedömning är att det inte finns någon risk för att en AD-dom, istället för att sänka männens pensionsålder, höjer pensionsåldern för kvinnorna.

STs ordförande, Annette Carnhede, förklarar att det var nödvändigt att ge de kvinnor som fyller 60 år under avtalsperioden ett besked. Därför gjordes en dellösning för dem.

– Jag är orolig för att en stämning kan försvåra våra fortsatta förhandlingar, säger hon.

På Arbetsgivarverket möttes brevet från Jämo med besvikelse, förklarar verkets jurist, Karl Pfeifer:

– Det är tråkigt att Jämo intervenerar när parterna kommit överens om att fortsätta förhandlingarna, säger han.

Fakta pensionsavtalet

Rätten att gå i pension vid 60 år har bara omfattat kvinnor som anställts vid en försäkringskassa före den 1 april 1991 och som under det året fyllt 28 år. Kravet var också att de inte hade bytt försäkringskassa efter 1991. Nu följer kvinnor som är födda senast 1947 det gamla avtalet. För övriga fortsätter förhandlingarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA