Diskriminering drabbar alla åldrar

DO2011-12-21

Åldersdiskriminering drabbar både yngre och äldre jobbsökande, medan främst äldre upplever att de diskrimineras när det gäller kompetensutveckling. Det framgår av en studie från DO.

Studien visar att både yngre och äldre arbetssökande upplever åldersdiskriminering i rekryteringssituationer, medan äldre upplever diskriminering när det gäller kompetensutveckling.

Det finns, enligt studien en utbredd föreställning om hur personer i olika åldrar förväntas vara. Dessa förväntningar ligger till grund för hur arbetsgivaren fördelar arbetsuppgifterna.

Resultaten tyder också på att det finns en föreställning om hur länge en individ kan tänkas stanna på en arbetsplats. Yngre förväntas stanna längre och då blir det inte lönsamt att satsa kompetensutveckling på äldre.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, gav 2009 docenten vid Karlstad universitet Clary Krekula uppdraget att göra en studie om upplevelser av ålder och åldersdiskriminering i svenskt arbetsliv. Studien bygger på en serie fokusgruppsintervjuer med personer från olika typer av arbetsplatser.

”Rapporten bekräftar DOs tidigare erfarenheter om diskrimineringsgrunden ”ålder”. Åldersdiskriminering ser olika ut beroende på bakgrund och faktorer såsom kön och etnicitet”, kommenterar diskrimineringsombudsman Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA