Dialogen mellan parterna dålig i EU

EU2013-04-12

Den ekonomiska krisen har lett till sämre dialog mellan arbetsmarknadens parter. Det anser EU-kommissionen i en aktuell rapport.

EU-kommissionen har publicerat en rapport som visar att statliga reformer inte alltid åtföljs av en fungerande dialog mellan arbetsmarknadens parter. Det leder i sig till ökade konflikter mellan parterna i Europa.

”Dialogen mellan arbetsmarknadens parter står under ett ökat tryck i samband med dagens ekonomiska nedgång, skattehöjningar och nedskärningar i statsbudgeten. Vi måste stärka ställningen för arbetsmarknadens parter på alla nivåer om vi ska kunna ta oss ur krisen och bevara fördelarna i den europeiska sociala modellen”, säger sysselsättningskommissionären László Andor i ett pressmeddelande.

En god dialog mellan arbetsmarknadens parter är en förutsättning för att lösa problemen i samband med de pågående demografiska förändringarna och för att uppnå bättre arbetsvillkor och ökad social sammanhållning, anser László Andor. Störst är problemen i öst- och centraleuropa.

Eftersom många EU-länder skär ner sina offentliga utgifter är rapporten främst inriktad på arbetsmarknadsrelationerna inom den offentliga sektorn. Kommissionen konstaterar att regeringarna har prioriterat effektivitet framför dialog. Problemen finns inte bara i de länder som får ekonomiskt stöd från EU och Internationella valutafonden. Skattehöjningar och nedskärning av de offentliga utgifterna utlöst en våg av konflikter på arbetsmarknaden i många länder, konstaterar kommissionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA