Annons:

Detaljstyrning hinder för arbetsmiljöarbete

ARBETSMILJÖ2020-02-13

Detaljstyrning och hinder för effektiv samverkan har motverkat den arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet som regeringen antagit, skriver Statskontoret i en utvärdering.

Statskontoret har på utvärderat regeringens femåriga arbetsmiljöstrategi, och enligt rapporten har strategin i stort gett goda förutsättningar för att uppnå målen. Men myndigheten konstaterar att det är möjligt att bedriva det strategiska arbetsmiljöarbetet ännu mer effektivt.

Statskontoret anser att Arbetsmiljöverket skulle ha kunnat fylla sin centrala roll på ett bättre sätt, om detaljstyrningen inte varit så framträdande. Enligt rapporten har Arbetsmiljöverket uppfattat uppdragen som relativt detaljerade, och att detta delvis begränsat myndighetens handlingsutrymme. Därför har myndigheten inte fullt ut kunnat använda sin expertkunskap för att lösa arbetsmiljöstrategins utmaningar. Statskontoret anser att regeringen inför nästa strategiperiod bör överväga en mer tillitsbaserad styrning.

Enligt rapporten är arbetsmarknadens parter överens om att de dialogforum som varit en del av strategin fungerat bra. Statskontorets bedömning är att arbetssättet har gett förutsättningar att ta tillvara parternas kunskaper och erfarenheter.

Statskontoret framhåller att det fortfarande finns hinder för en effektiv samverkan mellan myndigheterna. Det beror enligt rapporten på att sekretessregler försvårar utbytet av information. Det finns rättsliga begränsningar för att sammanställa data från olika myndigheter och för att kunna göra urval i prioriterade riskmiljöer. Därför behövs enligt Statskontoret regeländringar så att samverkan mellan myndigheterna underlättas.

Statskontorets rekommendationer

Inför framtagandet av en ny Arbetsmiljöstrategi rekommenderar Statskontoret regeringen att

• avgränsa, konkretisera och formulera tydliga mål för de prioriterade områdena

• kombinera en övergripande strategisk inriktning med konkreta åtgärdsplaner

• upprätta en systematisk uppföljning av strategin

• styra myndigheterna mer tillitsbaserat

• skapa goda förutsättningar för myndigheter att genomföra de uppdrag de får kopplat till strategin

• se över och utveckla arbetsformerna i dialogforum

• undanröja hinder för effektiv samverkan mellan myndigheter

• förbättra samordningen av arbetsmiljöfrågorna mellan olika politikområden

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA