"Det offentliga Sverige har blivit ett lapptäcke"

NYHET2004-09-03

Både socialdemokratiska och borgerliga regeringar har haft dåligt självförtroende och inte vågat styra myndigheterna som de borde, hävdade samordningsminister Pär Nuder på ett symposium arrangerat av Ansvarskommittén.

Symposiet ägde rum i Västerås, hemort för landshövdingen och kommittéordföranden Mats Svegfors. Ansvarskommittén ska fram till år 2007 utreda hela samhällsorganisationen

Enligt samordningsminister Pär Nuder är det minskade valdeltagandet och förtroendet för samhället en orsak till att förändringar behövs.

– Och det minskade förtroendet beror på att demokratin inte levererat vad den lovat, sa han. Vi ska få välfärd och trygghet när vi behöver det. Men räcker det som står i det orangea kuvertet? Kommer polisen när jag ringer? Och kommer mina barn att behöva gå i en gigantisk grupp på dagis?

Missnöjda medborgare vet inte heller vart de ska vända sig för att utkräva ansvar.

– Det offentliga Sverige har vuxit fram under lång tid och efter olika principer. Det har blivit ett lapptäcke, med otydlig ansvarsfördelning, sa Per Nuder.

Som exempel tog han psykiatrin, som i debatten ”skyfflats runt som en het potatis” mellan olika huvudmän.

Det som saknas är ett helhetsperspektiv för staten, ansåg han. Och det beror inte på myndigheterna, utan på en rad regeringar som inte styrt tillräckligt.

– Vi hade en nyliberal våg samtidigt som vi beslutade att sluta med detaljstyrning av myndigheterna, förklarade Nuder. Det ledde till dåligt självförtroende hos regeringen.

– Kanske lider vi i dag brist på en gemensam idé att sträva mot, tillade han. Jag tror vi behöver formulera en sådan. Och när vi gör det måste vi ta hänsyn till att Sverige förändrats. Tio procent av befolkningen är invandrare och 20 procent har utländsk härkomst. De måste vara med.

STs ordförande Annette Carnhede är dock tveksam till ministerns analys av styrningsproblemen.

– Jag ser inte att det stämmer när man tittar på de stora myndigheterna, säger hon. Men de har förlorat kontroll genom att de bildat så många nya små myndigheter. Visst kan de samverka, men om flera hundra myndigheter ska samverka åt olika håll måste arbetstiden till stor del ägnas åt möten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA