Den svåra kampen mot arbetslösheten

BUDGETEN2005-04-19

Stark ekonomi men fortsatt hög arbetslöshet spår regeringen i vårbudgeten. För att klara utgiftstaket måste även myndigheterna spara. Att pressa tillbaka den höga arbetslösheten och öka sysselsättningen är den viktigaste uppgiften konstaterar regeringen.

Målet, att få ner arbetslösheten till 4 procent och öka sysselsättningen till 80 procent, står fast.

Regeringen ger en relativt ljus bild av den närmaste framtiden: Den internationella konjunkturen förblir stark men oljepriserna är en osäker faktor. Svensk ekonomi växer med 3,2 procent i år och inflationen blir låg.

Konsumtionen stiger

Även hushållens konsumtion väntas växa på grund av låga räntor och höjda reallöner.

Regeringen räknar också med att sysselsättningen ökar med drygt 30000 personer för 2005 och drygt 40 000 följande år. Den öppna arbetslösheten minskar till 5 procent 2005 och 4 procent andra halvåret av 2006.

Följande insatser genomförs för att få ner den öppna arbetslösheten:

o En miljard kronor till långtidsarbetslösa. Arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa får en skatterabatt. Det ska ge utrymme för ytterligare 10 000 helårsarbetsplatser 2005 och 2006.

o Taket på lönebidrag höjs till 15 200 kronor i månaden från 1 juli i år. Det gäller arbetshandikappade och anställda i skyddat arbete hos offentliga arbetsgivare. Kostnad i år: 70 miljoner kronor.

o Arbetsförmedlingen ska förbättras och bli mer företagsinriktad. Arbetsmarknadsprogrammen ska få tydligare regler och 2 000 friårsplatser omfördelas från 2005 till 2006.

o Arbetsmarknadsutbildningen tillförs 150 miljoner kronor så att antalet platser i främst bristyrken kan utökas med 2000.

o Ytterligare 1 000 platser i kvalificerad yrkesutbildning, 500 nya platser för långtidsarbetslösa vid folkhögskolorna och kompletterande utbildning för invandrade akademiker ingår också i sysselsättningspaketet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA