Demonstranter tog sig in på Göteborgs universitet

HÖGSKOLAN2024-06-24

STs sektionsordförande Peter Brandt satt med på styrelsemötet när demonstranter tog sig in på Göteborgs universitet. ”De stod och bankade på dörren och skrek i megafon”, säger han till Publikt.

För två veckor sedan tog sig propalestinska demonstranter in på Göteborgs universitet. De barrikaderade sig utanför ett rum där universitetets styrelse hade möte.

Protesterna har pågått under flera veckor vid Vasaplatsen och universitets huvudkontor i Göteborg. Demonstranterna vill att universitetet avslutar de forskningsprojekt och samarbeten som finns med Israel.

Peter Brandt är sektionsordförande för ST på Göteborgs universitet. Han satt med som personalrepresentant på styrelsemötet när demonstranterna tog sig in i byggnaden.

– De kedjade fast sig utanför rummet där vi satt. Det var inte lätt att fortsätta mötet. De stod och bankade på dörren och skrek i megafon riktat mot vår rektor. Det var ett jäkla liv, säger han.

Poliserna på plats ville först inte köra ut demonstranterna, enligt Peter Brandt. I stället försökte de få dem att frivilligt lämna lokalerna. Till slut landade det hela i en kompromiss där två av demonstranterna fick komma in på styrelsemötet och läsa upp en text de skrivit, berättar han.

– De fick femton minuter eller så och kom in med poliseskort i rummet. De läste upp texten och avkrävde styrelsen ett positivt svar, vilket man inte fick. Till slut fick de gå ut igen. Senare såg jag i media att polisen också handgripligen fick lyfta ut en del av demonstranterna, säger Peter Brandt.

Vad kände du?

– Det gick fredligt till. Men samtidigt förväntar man sig att kunna utföra sitt jobb i en schyst arbetsmiljö. Det här blev ju bekymmersamt. Det är ändå en hotfull situation där man inte vet vad som kan hända.

Efter händelsen har universitet fattat beslut om att stänga huvudkontoret för utomstående personer för att kunna garantera arbetsmiljö och säkerhet. Peter Brandt ser positivt på det beslutet.

– Vi tror på ett öppet universitet och vill inte ha stängda dörrar. Men till slut blir det ohållbart att bedriva verksamheten. Jag ser det som en nödvändighet i den här situationen. Ytterst är det en säkerhetsfråga för både anställda och universitetets ledning, säger Peter Brandt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA