Annons:

Delegation ska styra tillitsreform

STATSFÖRVALTNING2016-06-22

Regeringen inrättar en särskild delegation som ska arbeta med att utveckla en styrning av den offentliga sektorn baserad på tillit. ”Målet är att proffsen i offentlig sektor ska tillåtas vara proffs”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Tillitsreformen ska enligt regeringen vara en prioriterad process för hela det offentliga Sverige. Den nya tillitsdelegationen ska arbeta för ökad tillit i styrningen av den offentliga sektorn och välfärdstjänsterna. Reformen handlar om att utveckla en tillitsbaserad styrning med fokus på medarbetarnas kunskap.

Ordförande för delegationen blir Laura Hartman.

”Jag känner mig stolt över förtroendet och är mycket entusiastisk att sätta igång detta viktiga arbete. Att utveckla välfärdssektorn utifrån forskning och tillsammans med medarbetarna är något som jag verkligen brinner för. Det känns angeläget att ta ett helhetsgrepp över hela styrningen och se hur vi ännu bättre kan tillvarata all kompetens och erfarenhet som finns hos medarbetarna”, skriver Laura Hartman i ett pressmeddelande.

Laura Hartman är doktor i nationalekonomi. Hon har närmare tjugo års erfarenhet av egen forskning och ledarskap inom välfärdspolitiska frågor, de senaste åren inom Försäkringskassan. Övriga ledamöter i delegationen blir Emil Broberg, tredje vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Gunilla Hult Backlund, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Delegationens uppdrag blir bland annat att:

  • genomföra projekt som främjar idé- och verksamhetsutveckling som omfattar hela styrkedjan, från den statliga nivån till genomförandet i kommuner och landsting.
  • med berörda myndigheter, kommuner och landsting analysera den statliga tillsynens effekter på kommunernas och landstingens verksamhetsutveckling och föreslå hur tillsynen över kommunal verksamhet kan bidra till verksamhetsutveckling.
  • analysera på vilket sätt olika ersättningsmodeller har styrande effekt på kvalitetsutveckling och effektivitet samt lämna förslag på hur ersättningsmodeller kan utformas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA