De vill påverka politiken
Nästa vecka samlas de högsta beslutande församlingarna i ST, SKTF, HTF och FF. De ska ta ställning till om ett gemensamt förbund ska skapas. Bilden av ett starkt förbund, som både kan stötta den enskilde medlemmen och påverka den politiska makten, målas upp i en rapport från förbundsstyrelserna.
Den som arbetar i tjänstesektorn möts i många fall av tillfälliga anställningar, stress, höga krav på flexibilitet, ökande löneskillnader och bristande kompetensutveckling. Förändringens vind har också blåst över den offentliga sektorn med bolagiseringar, entreprenader och privatiseringar som följd.
Det nya arbetslivets skepnad talar för att den fackliga organisationen måste samla sin styrka och kompetens, säger de fyra förbundsledningarna i den så kallade Decemberrapporten. Ett nytt, gemensamt förbund kan, sägs det, på ett bättre och effektivare sätt ge medlemmarna stöd och förhandlingshjälp, individuell service och ett brett utbud av utbildningar.
Men om vi ska få ett mänskligare arbetsliv räcker inte traditionella fackliga arbetsmetoder och engagemang på den egna arbetsplatsen. Facket måste också kunna påverka statsmakterna och vara med och sätta dagordningen i den offentliga debatten.
Rekrytering av nya medlemmar underlättas i ett stort förbund, tror förbundsledningarna. De nya regionkontoren kan avsätta resurser för skolinformation, och det blir naturligare för högskolestuderande att gå med i ett fack som spänner över hela tjänstesektorn.
Bevakning av yrkesfrågor är ett annat område där storlek anses vara en styrka. Förbundet kan avdela handläggare för olika områden, organisera nätverk, ordna utbildningar mm. Även allmänfackliga frågor kan kanaliseras genom yrkesgrupperna, eftersom många medlemmar vill göra det, enligt rapporten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.